Veliki broj namirnica nalazi se na listi hrane koja nije poželjna za čestu konzumaciju. I pored toga, veliki broj ljudi ih i dalje jede.
S obzirom na to da su sve više u porastu trendovi zdrave ishrane, stručnjakinja za ishranu Svetlana Stanišić otkrila je šta je to što nikada ne bi pojela i zašto.
“Za mene su na crnoj listi čips i pomfrit. Zato što se prave u fritezi u kojoj se ulje nikada ne menja. Dakle, oni jednom mesečno u tim prodavnicama brze hrane, odnosno industriji brze hrane pročišćavaju od gareži i tih otpadaka i ostataka hrane, a ne pročišćavaju ulje, već samo dolivaju gore i ono što se više zagreva i hladi zapravo ima i više štetnih, toksičnih materija, u smislu i kancerogenog akrilamida, ali takođe i drugih materija koje utiču na podizanje lošeg holesterola u organizmu”, rekla je Svetlana Stanišić u podkastu “Zdrav životni vodič sa Danijelom Davidov Kesar” magazina Politika.
Ona naglašava da su čips i pomfrit štetni za srce, krvne sudove i da povećavaju rizik od raka.