10. Oktobra 2023.

Ove namirnice najbolji su prirodni izvor gvožđa

Za sve koji imaju anemiju, ali i one koji se hrane zdravo

Nedostatak gvožđa u krvi je problem koji muči mnoge. Ako se stalno osećate umorno i nemate energije, pospani ste, bledi, teško se koncentrišete i jednostavno nemate energije, svakako bi trebalo da proverite krvnu sliku, jer su to najčešći simptomi nedostatka gvožđa.

Takođe, nedostatak gvožđa može dovesti do anemije koju karakteriše smanjen nivo eritrocita i hemoglobina.

Zbog anemije lekari mogu da prepisuju tablete koje sadrže gvožđe, ali ključ uspešne borbe protiv anemije je pravilna ishrana koja uključuje hranu bogatu gvožđem.

U nastavku saznajte koji su najbolji prirodni izvori gvožđa.

1. Cvekla

Stara dobra cvekla se s razlogom naziva jednom od najzdravijih namirnica na svetu. Puna je gvožđa, što je čini odličnom za anemične ljude. To je niskokalorična hrana sa puno vlakana i dobrih proteina koja nas čini sitima i daje nam energiju.

2. Kupinovo vino

Ovaj napitak se preporučuje kod anemije jer sadrži znatne količine gvožđa i vitamina C, a prema nekim istraživanjima poboljšava apsorpciju gvožđa i do 300 odsto. U njemu treba uživati umereno – samo jedan decilitar dnevno biće dovoljan za poboljšanje krvne slike.

3. Semenke ( bundeva, lan, susam)

Možda niste ni znali da su razna semena dobar izvor gvožđa. Zaista ih je lako uključiti u ishranu jer nam mogu poslužiti kao samostalne grickalice ili kao dodatak raznim jelima.

4. Iznutrice

Iznutrice su generalno među najboljim izvorima gvožđa, posebno ako ste sigurni u njihovo poreklo i kvalitet uzgoja. Pored gvožđa, jetra sadrži razne minerale, proteine i vitamine korisne za naše zdravlje.

5. Crveno meso

Za ljude koji konzumiraju meso i žele da poboljšaju unos gvožđa, teletina, govedina i govedina su odličan izbor. Nemasno crveno meso je bogat izvor gvožđa.

6. Pasulj

Pasulj je jedna od najpopularnijih mahunarki na svetu. Jedemo ga na razne načine, u salatama i čorbi, kao glavno jelo ili kao prilog. Osim što je ukusan, pasulj je koristan i zbog količine gvožđa koju sadrži, otprilike 5,1 mg gvožđa na 100 grama kuvanog pasulja.

7. Leblebija
Leblebija čini čuda za naše varenje, ali i za našu krvnu sliku. Spada u grupu namirnica koje sadrže gvožđe, vitamin C i folnu kiselinu, supstance neophodne za sintezu hemoglobina.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare