Kada kupujete meso, bez obzira da li u manjim ili većim trgovinama, vodite računa da li je kvalitet mesa dobar i da li mu je istekao rok.
Naime, postoje razni trikovi kojim se pojedini prodavci služe kako bi “ulepšali” izgled mesa koje više nije dobro za upotrebu.
Limun i kamilica za svež izgled mesa
Kako bi meso izgledalo sveže, dodaju mu grožđe, limunov sok i vitamin C, čime mu veštački produžavaju rok trajanja.
Takođe, piletina, svinjetina i govedina se potapaju u čaj od kamilice kako bi se uklonio neprijatan miris nastao dugim stajanjem u mesari.
Svetlost i začini maskiraju bajato meso
U nekim mesarama frižideri imaju crveno ili ljubičasto osvetljenje kako bi meso delovalo kao da je tek stiglo iz klanice.
Meso koje je već počelo da menja boju i suši se, mesari stavljaju u ljute začine i ulje, pa ga prodaju kao marinirane specijalitete. Najlakši način da se bajato meso “sakrije” jeste da se od njega naprave pljeskavice i ćevapi.
Rok trajanja – nepoznat
![Ovakvo meso ni slučajno ne kupujte: Mesari ga vešto podmeću](https://superzena.b92.net/data/images/2024-09-06/60853_meso-mesar-epa-alex-hofford_f.jpg?t=1739098516)
Trgovci često pogrešno označe datum isteka ili ga prekriju papirom na kojem piše mnogo duži rok trajanja nego što je zapravo. Ponekad se rok trajanja zamaskira tako da umesto dana i meseca vidite samo razmazanu crnu tačku.
Kada kupujete meso, radite na proverenim mestima i proverite pre nego što ga stavite u korpu i dođete do kase.
B92.