28. Juna 2023.

Ovakve aplikacije “guše” vaš Android uređaj

Kada na svoj Android pametni telefon instalirate veliki broj aplikacija, često se dešava da uređaj postane zagušen, a ukoliko se stare aplikacije ne ažuriraju postaju i bezbednosni problem.

Ponekada je potrebno da izdvojite malo vremena kako biste sredili svoj uređaj i obrisali aplikacije koje ne koristite.

Evo nekoliko kategorija aplikacija, koje verovatno skupljaju prašinu u vašem uređaju i koje bi trebalo da obrišete.

Aplikacije koje su unapred instalirane

Bloatware je naziv za aplikacije koje proizvođači telefona unapred instaliraju na svoje uređaje, a u velikom broju slučajeva se radi o paketima uglavnom nepotrebnog softvera. Ukoliko imate unapred instalirane aplikacije koje vam nisu korisne i ne upotrebljavate ih, obrišite ih sa uređaja. U slučaju da naiđete na aplikaciju koju ne možete da izbrišete, bar je onemogućite kako ne bi trošila resurse u pozadini.

Različite aplikacije za istu stvar

Korisnici telefona često imaju više od jedne aplikacije koje se koriste za iste funkcije – pregledači interneta, aplikacije za razmenu poruka, beleške odnosno notes i drugo. U ovom slučaju, definitivno je potrebno da se otarasite onih koje su manje korisne od drugih.

Stare alatke koje su sada deo operativnog sistema

Android je operativni sistem koji konstatno evoluira. Ranije smo imali zasebne aplikacije za skeniranje QR kodova, baterijsku lampu, snimanje zvuka, reprodukciju medija ili smanjivanje plavog svjetla. Sada su ove i mnoge druge funkcije već deo operativnog sistema, pa ako imate aplikacije koje rade ono što vaš sistem može da uradi, obrišite ih.

Aplikacije za produktivnost koje su zastarele

U najvećoj meri vaš telefon ima nekoliko instaliranih aplikacija za produktivnost, kojih se možete oslobodite i umesto njih koristite Google aplikacije. Ako imate problem s tim što Google prikuplja vaše podatke u marketinške svrhe, uvek možete da isključite tu opciju.

Aplikacije za poboljšanje performansi

Ovoj grupi pripadaju aplikacije za ubrzavanje i čišćenje sistema, uštedu baterije ili optimizovanje igara. Većina ovakvih aplikacija je nepotrebna i besmislena i preporuka je da se uklone sa uređaja.

Stare igre koje više ne igrate

Gotovo svako od nas na telefonu ima neki klasik od popularnih video igara (kao što su Plants vs. Zombies, Temple Run, Angry Birds ili slično). Ali ukoliko ih više ne igrate, nema smisla da zauzimaju prostor na uređaju. Obrišite ih i instalirajte nešto novo.

B92.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare