30. Novembra 2023.

Ovako je govorio Kisindžer: Besmisleno insistiranje SAD na opstanku BiH

Henri Kisindžer, koga nazivaju i patrijarhom američke diplomatije, a koji je preminuo danas u stotoj godini, prije 13 godina je govorio da BiH nikada nije postojala i da je besmisleno insistiranje SAD na njenom opstanku.

S obzirom na njegove izjave date čuvenom američkog novinaru Čarliju Rouzu, nije ni čudo što je taj intervju skrivan još od 2010. Nekadašnji šef Stejt departmenta i Savjeta za nacionalnu bezbjednost u vrijeme Niksona i državni sekretar u vreme Forda i Niksona očitao je lekciju administraciji u Vašingtonu.

– Ne razumijem šta Amerika želi da postigne na Balkanu. Mogli smo nešto da učinimo na početku rata, kada su Srbi optuživani da su masovno kršili ljudska prava, kako bismo to sprečili. Sada se, međutim, ponašamo kao da silom pokušavamo da vratimo Srbe u nekakvu mitsku Bosnu, koja nije postojala nikada u istoriji. Ne postoji bosanski jezik, ne postoji bosanska kultura. Bosna je administrativna jedinica koja se sastoji od Hrvata, muslimana i Srba, vještački stvorena u bivšoj Jugoslaviji i glupavo priznata kao država od zapadnih sila – kategoričan je bio Kisindžer.

Ovaj uticajni diplomata, siva eminencija mnogih američkih administracija, osvrnuo se u pomenutom intervjuu na pogrešnu politiku SAD prema problemu BiH.

– Ako pogledate srpsku istoriju, vidjećete da su se 600 godina borili da njima ne vladaju muslimani. Zato SAD krši vlastito načelo samoodređivanja naroda i zašto ih naši mediji nazivaju “srpskim separatistima”? Zar pokušavaju da se odvoje od nečega što nije postojalo nikada u istoriji? Smatram da treba da stvorimo muslimansku državu, a ostalim nacionalnostima dozvoliti da osnuju svoje nezavisne države ili da se priključe Hrvatskoj i Srbiji. Ne moramo da se miješamo u balkanski rat koji se ne može završiti čak i ako bismo pobijedili – rekao je doajen svjetske diplomatije.

Podsjećamo, Henri Kisindžer, kontroverzni dobitnik Nobelove nagrade i moćni diplomata čija je služba za vrijeme dvojice predsjednika ostavila neizbrisivi trag na američkoj spoljnoj politici, preminuo je u srijedu u stotoj godini, saopštila je njegova firma za geopolitički konsalting, Kissinger Associates Inc.

Kisindžer je umro u svom domu u Kontektikatu, saopštila je firma, ne navodeći više detalja. 

Biće sahranjen u krugu porodice, a kasnije će u Njujorku biti održana javna komemorativna služba.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare