9. Oktobra 2023.

Ovakav masakr može se dogoditi samo uz snažnu podršku: Zeleno svjetlo dato je prošlog ponedjeljka

Iranska Revolucionarna garda pripremala je Hamas za napad na Izrael još od avgusta, a poslednje zeleno svetlo za plan egzekucije dali su im prošloga ponedeljka.

Kako otkriva Volstrit džurnal, detalje same operacije, navodno, dogovarali su tokom nekoliko sastanaka u Bejrutu, na kojima su bili i predstavnici libanskog Hezbolaha.

Visoki zvaničnici Hamasa i Hezbolaha, organizacija koje Zapad smatra terorističkim, potvrdili su redakciji Volstrit džurnala da Iran obustavlja svoju umešanost u druge regionalne konflikte kako bi sve raspoložive snage Islamističke Republike dao na raspolaganje koordinaciji, finansiranju i naoružavanju grupacija koje napadaju Izrael.

Hamas je javno priznao da je u izvršenju samog plana napada ključna bila podrška koju su imali od Teherana, a ove je nedelje iranski predsednik Ebrahim Raisi razgovarao i s palestinskim čelnicima Zijadom al-Nakhalahjem i Ismailom Hanijehom.

Međutim, Teheran i dalje ne želi eksplicitno da potvrdi svoju umešanost u rat koji je ovoga vikenda eskalirao u Izraelu, uprkos tome da prema Tel Avivu već decenijama pokazuju prilično otvorenu netrpeljivost, prenosi Jutarnji list.

“Podržavamo napade na Izrael, ali u njih nismo direktno uključeni”, poručio je portparol iranske misije pri UN-u ovoga vikenda Volstrit džurnalu, napomenuvši da iza svega stoje “hrabri Palestinci koji se beskompromisno bore za interese svoga naroda”.

Američki zvaničnici i dalje tvrde kako nemaju konkretnih dokaza da iza napada Hamasa stoji Iran, a isto je potvrdio i državni sekretar Entoni Blinken za CNN.

Direktna angažovanost Teherana u ovakvom sukobu drastično bi narušila odnos snaga na Bliskom istoku, ali i globalnoj pozornici, jer bi podstakla odgovore i drugih zemalja u regionu, zbog čega je razumljivo da Islamska Republika želi što je moguće duže da u ovome konfliktu učestvuje inkognito.

“Svjesni smo sastanaka koji su se održali u Siriji i Libanu, na kojima su prisustvovali zvaničnici terorističkih organizacija. Jasno nam je da se na tim sastancima pokušalo da se iskoordinira napad na Izrael”, rekao je ove nedelje izraelski ambasador pri UN-u, Gilad Erdan, naglasivši kako je krajnji cilj njihove saradnje bio da se osigura da Izrael vodi rat na dva fronta koji bi ga iscrpeli do krajnjih granica i time dodatno zakomplikovalo odgovor na iznenadnu prijetnju.

“Napad ovakvih razmera mogao se odvijati samo nakon nekoliko meseci logističke pripreme i do njega zasigurno ne bi došlo da Hamas nije imao zaleđe neke nuklearne sile poput Irana”, objašnjava Lina Khtib, direktorka Instituta za bliskoistočne studije sa Univerzitetu u Londonu, napomenuvši kako Hamas, baš poput libanskog Hezbolaha, ne može samoinicijativno da donosi odluke bez prethodnog dogovora s Iranom.

Treba istaći i činjenicu da su u svim prethodnim konfliktima Palestinaca i Izraelaca vodeći pokrovitelji arapskih militanata bili Sovjeti, što znači da postoji utaban put saradnje Kremlja i Palestine.

Upravo se zato treba postaviti pitanje do koje je mere i Moskva bila, posredno ili neposredno, involvirana u napad.

Jer, samim time da svetski mediji poslednjih dana fokus s Ukrajine prebacuju na Izrael ide u prilog Vladimiru Putinu, kao i činjenica da će Zapad teško moći podjednako efikasno da finansira i podržava dva paralelna rata.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare