24. Augusta 2023.

Ovaj sastojak sendviča može prouzrokovati dijabetes

Gotovo da nema osobe koja ne voli pojesti sendvič, ali malo ko zna da on može biti glavni krivac za nakupljanje masti koja obuhvata crijeva, jetru i cijeli želudac.

Masne naslage na trbuhu nisu samo zadebljani sloj kože koji zovemo masnoće, već mogu da oblože arterije i dovedu do niza zdravstvenih problema.

Dijetetičarka Lori Walker rekla je da je jedan sastojak sendviča najčešći krivac za opasnu masnoću koja može otežati optimalno funkcioniranje naših unutarnjih organa.

“Bijeli hljeb je omiljen zbog svoje teksture i praktičnosti, ali je povezan s povećanim rizikom od nakupljanja visceralne masnoće. Rafiniranom brašnu koje se koristi u bijelom hljebu nedostaju vlakna i hranjive tvari koje se nalaze u cjelovitim žitaricama, što dovodi do brzih skokova šećera u krvi”, rekla je.

Dijetetičarka je dodala da se bijeli hljeb brzo probavlja, što znači da se mast pretvara u glukozu, a višak glukoze može se skladištiti kao visceralna mast u tijelu.

“Ta je masnoća posebno opasna jer je tijelo ne metabolizira dobro, a može pridonijeti ozbiljnim zdravstvenim problemima poput dijabetesa, srčanih bolesti i moždanog udara”, upozorila je dijetetičarka te savjetovala da se bijeli kruh zamijeni alternativama poput cjelovitih žitarica.

Mnoga istraživanja su dokazala da ječam, proso, integralna riža, zob, raž, kvinoja imaju izuzetno blagotvoran učinak na ljudsko zdravlje. Cjelovite žitarice sastavni su dio nekih od najzdravijih stilova prehrane, poput mediteranskog.

Sadrže vlakna koja usporavaju apsorpciju hrane i posljedično smanjuju porast šećera u krvi. Izvrstan su izvor antioksidansa, esencijalnih minerala i dijetalnih vlakana.

Nezavisne.com

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare