Anemija ili malokrvnost je uzrokovana smanjenjem broja crvenih krvnih zrnaca – eritrocita ili količine hemoglobina.
To može biti uzrokovano gubitkom krvi, oslabljenom proizvodnjom krvnih zrnaca, njihovom pojačanim razgradnjom ili kombinacijom svih poremećaja
Javlja se kada je nivo crvenih krvnih zrnaca ili hemoglobina prenizak, a nešto se češće javlja kod žena.
Najčešći simptomi su: otežano disanje, nepravilan rad srca, depresija, nizak krvni pritisak, oštećeno pamćenje, glavobolja, bleda koža i zujanje u ušima.
Kupinovo vino je odličan prirodni lek za lečenje anemije, posebno kod dece, trudnica i dojilja. Pomaže i kod iscrpljenosti organizma nakon duge bolesti ili teškog rada. Kupinovo vino reguliše cirkulaciju krvi i krvni pritisak, jača imunitet i poboljšava apetit i varenje.
Evo kako da pripremite kod kuće domaće kupinovo vino.
SASTOJCI:
5 kg svežih kupina
1 kg šećera
PRIPREMA:
Kupine dobro operite, očistite od nečistoća i izgnječite rukama.
U staklenu posudu stavite red izmrvljenih kupina, red šećera i tako dok se sastojci ne potroše.
Ostavite teglu na suncu šest nedelja.
Dobijeni sok zatim procedite kroz gazu i sipajte u flaše (ne punite ih do vrha zbog mogućeg dodatnog ključanja) i čuvajte na tamnom i hladnom mestu.
Kupinovo vino je najbolje piti ujutru pre jela i uveče pre spavanja.
Dovoljna je dnevna doza od 0,5 dl – 1 dl u trajanju od 3 meseca.