19. Marta 2024.

Ovaj napitak ima više probiotika od jogurta: Pomaže u kontroli šećera i krvnog pritiska

Jogurt je poznat po svojim hranljivim sastojcima kao što su kalijum, fosfor, riboflavin, jod i cink. Međutim, postoji jedan mlečni proizvod koji nadmašuje jogurt u količini probiotika, a to je kefir.

Kefir, kao fermentisani mlečni proizvod, ima značajne prednosti za zdravlje. Osim što poboljšava zdravlje creva, imunog sistema i digestivnog trakta, kefir ima nizak sadržaj laktoze, antibakterijski efekat i povoljno utiče na nivo holesterola u krvi.

Takođe, doprinosi boljoj kontroli šećera u krvi i deluje protiv povišenog krvnog pritiska.

Jača kosti

Kefir je bogat kalcijumom i vitaminom K2, koji su ključni za održavanje jakih kostiju i zaštite od prieloma. Studija iz 2018. godine otkrila je da je vitamin K2 ključan za formiranje novih kostiju i prevenciju degradacije kostiju, što značajno smanjuje rizik od preloma.

Umiruje sistem organa za varenje

Probiotici prisutni u kefiru umiruju probavne probleme i pomažu u održavanju osetljive ravnoteže mikroba u crevima. Nedavne studije su dokazale da konzumacija probiotika može značajno smanjiti simptome gastroezofagealne refluksne bolesti kao što su gorušica, mučnina i bol u stomaku.

Ublažava stres

Konzumacija kefira može imati pozitivan uticaj na smanjenje anksioznosti. Istraživanje objavljeno u časopisu “Molecular Psychiatry” pokazalo je da zdrava ravnoteža crevnih bakterija podstiče proizvodnju hormona zbog kojih se osećamo dobro, poput serotonina, što može smanjiti nivo stresa.

Kefir se preporučuje za konzumaciju u većim količinama, gotovo do 1,5 litara dnevno, a lakše se vari od mleka, zadržavajući se u želucu kraće vreme

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare