Pijte ga svako jutro i on čisti toksine i višak masnoće kao rukavica.
Stručnjaci jetru nazivaju “laboratorijem” našeg tijela, stoga je važno održavati je zdravom i u dobrom stanju. Stoga dijetetičari i nutricionisti preporučuju prirodne sokove i ljekovitu hranu koja najbolje odgovara našoj jetri.
Prije svega, ističu sok od mrkve ili rendanu mrkvu, posebno ako imate masnu jetru. – Sok od mrkve ili rendana mrkva su veoma korisni za stanja masne jetre i preporučuje se piti ih na prazan stomak. Također, naša jetra voli limun, kestenov med, paradajz, cveklu, sirove stabljike maslačka, kojih biste trebali pojesti oko 10 do 15 dnevno. Preporučuje se konzumirati ih što više tokom perioda od tri sedmice, jer to stimuliše regeneraciju jetre. Također, jedite špinat što je češće moguće, po mogućnosti kao salatu – kažu stručnjaci.
Stručnjaci jetru nazivaju laboratorijom našeg organizma i zato je veoma važno da bude zdrava. Jetra je ključni organ za detoksikaciju tijela, jer filtrira toksine iz krvi i pomaže u njihovom izlučivanju.
Također učestvuje u probavi proizvodnjom žuči, koja razgrađuje masti i skladišti važne hranjive tvari poput vitamina i glikogena. Osim toga, jetra reguliše nivo šećera u krvi, proizvodi proteine potrebne za zgrušavanje krvi i podržava imunološki sistem.
Nutricionistica-nutricionistica Ivana Đurović otkrila je koje prirodne sokove i ljekovitu hranu naša jetra voli, te je prva preporučila sok od mrkve, posebno za masnu jetru.
‘Sok od mrkve ili naribana mrkva odlični su za masnu jetru i treba ih konzumirati na prazan želudac. Naša jetra također voli limun, kestenov med, rajčice, cveklu i sirove stabljike maslačka, koje treba jesti 10 do 15 puta dnevno. Jedite što je više moguće tokom tri sedmice, to će potaknuti regeneraciju jetre. Jedite špinat što češće kao salatu’, savjetuje Ivana.
Sok od rotkvice je također odličan za jetru.

Dozvoljeno je piti najviše jednu kašičicu ovog soka dnevno, koji podstiče gubitak masti. Sok od svježeg lista kupusa je također vrlo učinkovit, jer potiče regeneraciju jetre.
‘Preporučujem i suhe šljive, tj. kompot od suhih šljiva. Priprema se tako što se suhe šljive kuhaju na laganoj vatri 10 minuta. Jedite 10 kuhanih šljiva tri puta dnevno, 15 minuta prije jela. Tretman traje 12 dana i potiče eliminaciju masti iz jetre. Po potrebi, kuru ponovite nakon tri mjeseca’, ističe nutricionistica.
Crveni luk je također dobar za jetru, a možete pripremiti i ovakav ljekoviti eliksir.
‘Petnaest kašičica sitno sjeckanog luka, šest kašičica meda i dvije kašičice pelina treba preliti litrom bijelog vina, dobro protresti nekoliko puta i uzimati dvije kašičice prije jela. Po potrebi, kuru ponoviti nakon šest mjeseci’, savjetuje Ivana Đurović.
Jetra također voli sok od mljevene ili kuhane artičoke jer reguliše njen rad, jača je i pospješuje eliminaciju masti.
slobodnadalmacija.hr