23. Februara 2025.

Ova vrsta kiselih krastavaca je najzdravija za organizam

Kiseli krastavci, sa svojom hrskavom, slanom i kiselom teksturom, često se ne smatraju najzdravijom hranom, ali neke vrste su ipak veoma korisne za zdravlje, kažu nutricionisti i predlažu da obavezno pročitamo deklaracije na teglama.

Kada se nađu na trpezama, retko ko može da odoli kiselim krastavčićima – odlično idu uz zimsku, jaču hranu, a neretko su sastavni deo kremastih salata. Ima i onih koji ih svakodnevno jedu, te se nameće pitanje da li treba da budemo oprezni u njihovoj konzumaciji? Naravno da treba da budu deo izbalansirane ishrane, ali na šta posebno treba obratiti pažnju jeste izbor koji pravimo, jasni su stručnjaci.

Naime, nutricionisti preporučuju da biramo one koji su prirodno fermentisani, tačnije na čijoj deklaraciji piše lakto-fermentisani ili kultivisani.

Zašto su fermentisani kiseli krastavci toliko dobri

Tajna njihove vrednosti leži u samom procesu fermentacije, objašnjava nutricionista. “Prirodna fermentacija omogućava korisnim bakterijama, da pretvaraju šećere u mlečnu kiselinu, stvarajući tako hranu bogatu probioticima”.

Ovaj proces može biti blagotvoran za varenje. Fermentacija je korisna za crevnu mikrofloru jer unosi zdrave bakterije u digestivni sistem, što može poboljšati varenje. Ovi probiotici mogu unaprediti zdravlje creva, ojačati imunološki sistem i čak smanjiti upale.

Istraživanja su pokazala da žive kulture, poput onih u fermentisanim kiselim krastavcima, predstavljaju odličan dodatak ishrani, ističu stručnjaci. “Veći broj ‘prijateljskih’ bakterija može  podržati imuni sistem i umanjiti rizik od određenih hroničnih bolesti, poput dijabetesa tipa 2 i raka”, naglašava nutricionista.

azerbaijan_stockers/freepik

Industrijski kiseli krastavci su u redu, ali nisu najbolji za creva

Ako se pitate zašto industrijski kiseli krastavci nemaju korisne bakterije, odgovor je jednostavan – zbog sirćeta. “Sirće ubija prirodno prisutne bakterije, čime se sprečava proces fermentacije”, objašnjava stručnjak.

Iako nisu najbolji izbor za zdravlje creva, i dalje su u redu kao namirnica, smatraju stručnjaci: “Kiseli krastavci koji nisu prirodno fermentisani nisu štetni sami po sebi, ali ne pružaju zdravstvene koristi kao fermentisani. Takođe, često sadrže veštačke konzervanse, a neki imaju i dosta dodatog šećera, što može negativno uticati na zdravlje creva”, naglašava nutricionista.

Zato, ako želite najbolji izbor za zdravlje creva, stručnjaci savetuju da pažljivo čitate deklaracije jer, na primer, “samo jedan kiseli krastavčić može sadržati značajan deo preporučenog dnevnog unosa soli, što nije dobro za one koji pokušavaju da smanje unos natrijuma”, dodaje kaže nutricionista, a piše Hafpost. 

RTbalkan.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare