Bobice (bobičasto voće) su ukusne i veoma zdrave, a njihovo jedenje je posebno dobro za zdravlje srca, slažu se mnogi kardiolozi.
Iako male, bobice su bogate hranljivim materijama koje su korisne za zdravlje kardiovaskularnog sistema.
Kardiolog dr Satjit Busri ističe da su bobice “bogate antioksidansima poput antocijanina, elaginske kiseline i resveratrola, koji pomažu u smanjenju oksidativnog stresa i upale, potencijalno smanjujući rizik od srčanih bolesti”. Sa njim se složio i kardiolog dr Sijab Panhvar.
Dr Panhvar je objasnio za Parade da antioksidansi u bobicama mogu “pomoći u smanjenju upale neutrališući štetne slobodne radikale i štiteći ćelije od oštećenja”. Upravo upale i slobodni radikali povećavaju rizik od srčanih oboljenja.
Sve vrste bobičastog voća su zdrave, ali neke su najbolji izbor
Kada je reč o dnevnoj količini konzumacije bobičastog voća, kardiolozi su se složili da ne treba preterivati, već preporučuju da se konzumira najmanje tri puta nedeljno.
“Rekao bih da izaberete svoje omiljene bobice (ili nekoliko) i uključite ih u malim količinama u svoju svakodnevnu ishranu”, ističe dr Panhvar.
Iako su sve vrste bobičastog voća veoma zdrave, kardiolozi su kao najbolju opciju izdvojili kupinu. Dr Panhvar objašnjava da “kupine imaju najveći sadržaj vlakana i antioksidanata”.
Kao drugi najbolji izbor izdvojio je borovnice, koje su mnogima omiljene. Borovnice su odličan izbor zbog visokog nivoa antioksidansa i potencijala da poboljšaju zdravlje srca snižavanjem krvnog pritiska i nivoa holesterola.