21. Decembra 2024.

Ova namirnica može da snizi “loš” holesterol, ali mnogi je izbjegavaju zbog jedne stvari

Postoji jednostavan, jeftin i lako dostupan sastojak koji bi mogao da pomogne kod samnjenja holesterola, a u pitanju je bijeli luk.

Iako možda neće imati najugodniji zadah, zdravstvene koristi konzumacije belog luka nadilaze tu manu.

Visok nivo “lošeg” LDL holesterola mogu začepiti krvne žile, povećavajući rizik od srčanih bolesti ili moždanog udara.

Osobe s visokim holesterolom često moraju da kombinuju promene u načinu života s lekovima kako bi smanjile nivo LDL-a.

Međutim, uz nekoliko prirodnih koraka, poput dodavanja belog luka u prehranu, moguće je pomoći telu da bolje reguliše holesterol.

Prema istraživanjima, konzumiranje jednog čena belog luka dnevno (oko 3 do 6 grama) može smanjiti nivo holesterola za čak 10 odsto.

Glavni “krivac” za ovu zdravstvenu korist je alicin, snažan antioksidans koji daje belom luku njegov prepoznatljiv miris. Alicin može da blokira proizvodnju LDL holesterola u jetri, vezujući se za LDL receptore na ćečijama jetre.

Što je unos belog luka veći, to može imati snažniji učinak na smanjenje LDL-a.

Istraživanja pokazuju da način na koji konzumirate beli luk može uticati na njegovu učinkovitost.

Ekstrakt belog luka pokazao je najdoslednije rezultate u snižavanju ukupnog holesterola.

Seckani ili sveže drobljeni beli luk zadržava više alicina, dok industrijski obrađeni  u obliku granula može izgubiti deo tog korisnog jedinjenja.

Stručnjaci upozoravaju: Beli luk nije čudotvorno rešenje

Prema dijetetičarki Vitoriji Tajlor, belik luk može dodati ukus jelima, ali naglašava da je važno gledati celu ishranu, ne oslanjati se samo na jedan sastojak.

“Beli luk je koristan, ali sam po sebi nije dovoljan za smanjenje rizika od srčanih bolesti”, kaže Tejlor.

Osim belog luka, postoje i drugi koraci koje možete preduzeti za zdravlje srca.

  • Redovna fizička aktivnost (najmanje 2.5 sata nedeljno)
  • Zdrava ishrana, koja uključuje masnu ribu poput skuše i lososa, maslinovo ulje i ulje repice te namaze na njihovoj bazi, celovite žitarice poput smeđeg pirinča, integralnog hleba i testenine od celovitog zrna, orašaste plodove i semenke, kao i voće i povrće.

B92.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare