Šećer i mast smatraju se najnezdravijom hranom, ali naučnici upozoravaju da postoji nešto nezdravije od te dve namirnice – sojino ulje.
Jedno je od najčešće korišćenih biljnih ulja, a polovina biljnih ulja proizvedenih u svetu je sojino ulje. Iako ovu vrstu ulja ne morate imati u tečnom stanju na kuhinjskoj polici, ono je vrlo često sastojak gotove, prerađene hrane u limenkama i sličnim pakovanjima.
Testiranje na laboratorijskim miševima
Sojino ulje se dugo smatralo veoma zdravim izborom, ali rezultati studije objavljene u stručnom časopisu „PLOS One” ukazuju na niz razloga zbog kojih bi popularni sastojak za kuvanje mogao imati ozbiljne posledice po zdravlje pojedinca, gore od šećera, piše “Dejli mejl”.
U okviru istraživanja različitih vrsta navika u ishrani, naučnici sa Kalifornijskog univerziteta sproveli su testove na laboratorijskim miševima. Hranili su ih hranom sa 40 posto masti, što je količina slična onoj koju većina Amerikanaca konzumira.
Jedna grupa je dobijala zasićene masti uglavnom iz kokosovog ulja, a druga je hranjena hranom na bazi nezasićenih masti iz sojinog ulja, kojoj je dodato kokosovo ulje. Druga grupa je sadržala istu količinu nezasićenih masti koju prosečni Amerikanac konzumira.
U okviru dodatna dva plana rada, naučnici su miševima dali dve verzije hrane bogate mastima sa dodatkom fruktoze, šećera koji se nalazi u voću i meda. Hrana sve četiri dijete sadržavala je isti broj kalorija, što znači da su naučnici mogli da procene pravi efekat raznih vrsta ulja i fruktoze na organizam miševa.
Očekivali su da će miševi koji su jeli masnoću sa fruktozom najviše dobiti na težini i razviti najjaču insulinsku rezistenciju, ali su ih rezultati iznenadili. Najviše su se ugojili miševi iz grupe koji su jeli hranu sa sojinim uljem, devet odsto više od miševa koji su jeli masnu hranu sa fruktozom, a čak 25 odsto više od onih koji su jeli masnoću iz kokosovog ulja.
Iznenađujući rezultati
Masna jetra i veća insulinska rezistencija primećeni su kod miševa koji su konzumirali sojino ulje. Vođa studije Punamjot Deol priznao je da su on i njegove kolege iznenađeni rezultatima, „posebno imajući u vidu svakodnevna upozorenja o potencijalnoj ulozi šećera u sveprisutnoj epidemiji gojaznosti”.
Australijska nutricionista Lindi Koen rekla je za magazin „Femail” da je polovina biljnih ulja proizvedenih u svetu sojino ulje, koje se zbog niske cene koristi u mnogim prerađenim i upakovanim namirnicama. Kada je na proizvodu ispisana oznaka „biljno ulje“, to je uglavnom sojino ulje ili neke njegove komponente. Koen dodaje da se geni ljudske jetre ponašaju slično kao geni kod miševa, što znači da se studija može primeniti i na nas.
Alo.rs