Kako se bliže dani porodičnih okupljanja, kuhinje se ponovo ispune mirisima koji asociraju na čaroliju zime. Među jelima koja jednostavno ne smiju izostati, posebno mjesto zauzima francuska ili ruska salata – klasik koji osvaja i malene i velike, idealan za svaki svečani ručak ili večeru.
Ova hladna salata od sitno sjeckanog povrća u kremastom majoneznom sosu jednostavna je za pripremu, a uvijek izazove osmijeh na licima gostiju. Krompir, mrkva, grašak, kiseli krastavci i tvrdo kuhana jaja čine njenu bogatu osnovu. Za razliku od ruske, u francusku salatu se ne stavlja nikakvo meso.
Tradicionalna, ukusna i bezvremenska – prava zvijezda prazničnog stola.
Sastojci
- 400 g zamrznutog graška
- 400 g kuhanog krompira
- 400 g mrkve
- 300 g kiselih krastavaca
- tri tvrdo kuhana jaja
- 400 g majoneze
- 100 g milerama
- 1 kašika senfa
- sol, biber
Priprema
Povrće i jaja očistiti te narezati na sitne kockice. Možete koristiti i zamrznuto povrće iz kese. Skuhati mrkvu i grašak, zatim dobro ocijediti. U posebnoj posudi pomiješati majonezu, mileram, senf te dodati so i biber po ukusu. Spojiti sve sastojke i lagano promiješati da se sjedine. Ostaviti salatu u frižideru da se dobro ohladi prije posluživanja.