27. Septembra 2023.

Ova greška pri odabiru doručka može biti kobna po vaše kilograme

I pored najbolje namere, doručak može da postane zamka koja vam otežava gubitak viška kilograma, a mnogi nisu svesni da se izborom prerađene hrane bogate rafinisanim ugljenim hidratima i šećerima sebi samo štete

Obrok sa visokim sadržajem rafinisanih ugljenih hidrata i šećera, poput slatkih žitarica ili pečenih proizvoda, može da obezbedi brzi podsticaj energije, ali često dovodi do jutarnjeg pada i povećane gladi.

Ove prerađene opcije za doručak mogu doprineti povećanju telesne težine jer im nedostaju vlakna i proteini potrebni da biste se osećali siti i zadovoljni tokom celog jutra. Brzi skok šećera u krvi praćen padom može izazvati želju za još slađim ili kaloričnijim grickalicama kasnije tokom dana.

Doručak bez proteina i vlakana ne pruža trajnu sitost. Proteini i vlakna pomažu da se duže osećate siti i zadovoljni, smanjujući verovatnoću da između obroka grickate nezdravu hranu sa visokim sadržajem kalorija.

Takođe, doručak bogat šećerom može poremetiti funkciju insulina u vašem telu. Ovo može postepeno dovesti do insulinske rezistencije, stanja u kojem vaše ćelije postaju manje osetljive na insulin, što može povećati verovatnoću da ćete dobiti na težini i razviti dijabetes tipa 2.

Da biste podstakli efikasno upravljanje težinom, preporučuje se odabir doručka koji uključuje mešavinu proteina, vlakana i zdravih masti uz ograničavanje unosa rafinisanih šećera i ugljenih hidrata.

Ovaj pristup može pomoći u stabilizaciji nivoa šećera u krvi, smanjenju žudnje i obezbeđivanju trajne energije tokom jutarnjih sati, čime se olakšava režim ishrane sa više zdrave svesti i upravljanje težinom.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare