3. Juna 2023.

Ova dva simptoma multiple skleroze javljaju se u 80 posto slučajeva

Bolest centralnog nervnog sistema prekida protok informacija između mozga i tela, kažu stručnjaci britanskog Nacionalnog društva za multiplu sklerozu. Još uvek nije poznato šta podstiče imuni sistem da počne da napada centralni nervni sistem, što na kraju dovodi do razvoja multiple skleroze, ali prekid komunikacionih signala uvek postaje očigledan tokom vremena.

Kod 80 posto obolelih od multiple skleroze javlja se disfunkcija bešike, kao i intenzivan osećaj umora koji onemogućava normalno funkcionisanje u poslovnom i porodičnom okruženju.

“Simptomi multiple skleroze su veoma raznovrsni i nepredvidivi. Ne postoje dve osobe koje imaju identične simptome, a simptomi svakog pojedinačnog obolelog mogu da se menjaju i fluktuiraju tokom vremena. Jedna osoba može imati samo jedan ili dva od mogućih simptoma, dok će druga imati mnogo više”, kažu stručnjaci Britanskog nacionalnog društva za multiplu sklerozu.

Uz umor, vrlo je lako moguće da obolela osoba počne imati probleme sa hodanjem. Poteškoće sa hodanjem mogu biti povezane sa nekoliko faktora, poput slabosti, grčeva, gubitka ravnoteže, senszorijalnog deficita i umora. Neželjeni grčevi mišića, ukočenost, problemi sa vidom takođe mogu upućivati na MS. Problemi vida uzrokovani multiplom sklerozom mogu uključivati zamagljen vid, slab kontrast, poteškoće sa prepoznavanjem boja ili bolnost pokreta oka.

Kod obolelih se mogu javiti i kognitivne promene, a može doći i do razvoja depresije, pojave vrtoglavice ili mučnine. Jedan vrlo jasan znak MS-a je takozvani “MS zagrljaj”, koji se medicinskom terminologijom naziva dizestezija. To je osećaj stezanja oko torza koji stvara osećaj kao da vas je neko čvrsto pritisnuo u zagrljaj (a nije). Sumnjate li da imate jedan ili više simptoma multiple skleroze, odmah bi trebalo o tome porazgovarati sa svojim lekarom.

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare