Ova biljka ne dozvoljava da se prejedete i gojite - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Ova biljka ne dozvoljava da se prejedete i gojite

Glavni razlog prejedanja je vrlo često povezan sa činjenicom da je hrana najlakše dostupan izvor zadovoljstva. Ali postoji način da dobijete više zadovoljstva sa manje hrane

“Biljka koja smanjuje apetit, plus je neverovatno zdrava. Dodavanjem zelene, začinjene biljke u hranu možete povećati osećaj sitosti i izbeći prejedanje, kaže ruska nutricionista Tatjana Zaletova.

Ljudi koji zaista uživaju u hrani i jedu čak i kada više nisu gladni obično su gojazni. Prema njenim rečima, prijatan osećaj sitosti može se pojačati dodavanjem začina u ishranu.

Glavni razlog prejedanja je vrlo često povezan sa činjenicom da je hrana najlakše dostupan izvor zadovoljstva. Ali postoji način da dobijete više zadovoljstva sa manje hrane. Da biste to uradili, samo dodajte mentu u hranu ili piće“, rekla je Tatjana Zaletova.

“Osećaj zadovoljstva koji imamo kada dobro pojedemo nastaje jer naše telo luči jedan od hormona sreće – endorfine. Nana sadrži supstancu koja stimuliše oslobađanje ovog hormona”, dodaje nutricionista.

Nana sadrži eterično ulje koje ima supstancu mentol. Jedna od prednosti mentola je da stimuliše proizvodnju i oslobađanje endorfina. Ovaj hormon igra važnu ulogu u regulisanju našeg raspoloženja, a “odgovoran” je za osećaj sitosti. Stoga, kada jedemo mentu, naš mozak reaguje, postoji osećaj da nam se desio neki radostan i prijatan događaj. Može da zameni osećaj euforije kada mnogo jedemo“, objasnila je Tatjana Zaletova.

Alo.rs

Danas objavljeno

Tajna Teslinog uspjeha: Slavni naučnik nikad nije preskakao doručak

Vanja A

Napitak je magičan ali samo ako se pije uveče

Vanja A

Čudesno povrće idealno za metabolizam, probavu, dijete, anemiju

Vanja A

Ostavite komentar