Osim što se koristi kao začin i dodatak jelima, žalfija ima i ulogu u očuvanju zdravlja.
Ova višenamenska biljka dostupna je u svežem, sušenom ili obliku ulja, nudeći raznolike zdravstvene koristi.
Žalfija je vrlo aromatična i svojstvenog mirisa, u Srbiji prirodno raste samo u Sićevačkoj klisuri.
Od nje se koristi isključivo list, a najlekovitiji list se dobija kad žalfija počne da cveta.
Izuzetno je zdrava
Bogata je esencijalnim vitaminima i mineralima, uključujući vitamine K, B6, C, E, kao i gvožđe, kalcijum, mangan, magnezijum, cink i bakar. Takođe sadrži antioksidanse poput kofeinske kiseline, hlorogenske kiseline i rozmarinske kiseline, koji su ključni u borbi protiv oksidativnog stresa u telu.
Žalfija obiluje polifenolima, sa više od 160 različitih polifenolnih jedinjenja, koji jačaju imuni sistem i štite organizam od slobodnih radikala. Istraživanja sugerišu da ovi polifenoli imaju antiinflamatorna, antikancerogena i neuroprotektivna svojstva.
Osim toga, tradicionalno se koristi za ublažavanje simptoma menopauze i regulaciju nivoa šećera u krvi.
Uključivanje žalfije u ishranu može se postići na različite načine, od dodavanja u supe i variva do korišćenja u marinadi i sosu.
Žalfija je efikasna i kod bolesti organa za disanje jer pospešuje izbacivanje sluzi.
Pored toga, žalfija je efikasna kod dijareje, bolova i grčeva u želucu.
Takođe, može da utiče na lečenje reumatizma, gihta i nervnih poremećaja koji su povezani s ovim bolestima.
Tri načina kako da iskoristite žalfiju
Može se koristiti na puno načina.
Sirup od kadulje
Potrebno vam je:
- 150 grama sveže žalfije
- dve litre vode
- 1,5 kg šećera
- 15 grama limunske kiseline
- jedan do dva limuna
Žalfiju (i drugo lekovito bilje ako koristite) očistite od suvog lišća, operite pod mlazom hladne vode te naseckajte na manje delove. Šećer uspite u vodu, mešajte da se rastopi i pustite da proključa. Ugasite vatru i ostavite vodu “da odahne”. Prelijte naseckano bilje, obavezno poklopite i ostavite da se ohladi.
Posle toga izvadite lišće, dobro ga iscedite rukama te dodajte limunsku kiselinu i sok od limuna. Dobro promešajte da se sve rastopi i sjedini. Tada sirup procedite kroz sitnu cediljku ili duplu gazu te nalijte u boce. Dobro zatvorite i držite na hladnom i tamnom mestu. Garantovano može da se drži najmanje godinu dana, a ako se bojite da će se pokvariti, možete ga dodatno pasterizovati u rerni.
Liker od žalfije
Liker od žalfije pije se kao aperitiv ili digestiv. Ima zanimljiv, aromatičan okus. Osim listova, ovde se dodaje i cvet.
Potrebno vam je:
- dobra šaka listova i cvetića žalfije
- 175 ml šećera
- 230 ml vode
- 700 ml rakije, najbolje loze
Listove i cvetove stavite u flašu ili staklenu teglu i sipajte rakiju. Zatvorite i ostavite na toplom mestu osam dana. Deveti dan procedite u drugu čistu bocu. Na laganoj vatri rastvorite šećer u vodi te zagrejte do vrenja. Ugasite vatru, ohladite sirup i dodajte ga u rakiju. Zatvorite bocu i čuvajte na hladnom i tamnom mestu.
Sušena žalfija
Sušena žalfija je najjednostavniji način kako je sačuvati i preko zime, a onda je koristiti kao čaj za ispiranje kod upale grla, zubnog mesa, afti.
Možete osušiti grančice tako da ih zavežete u svežanj i obesite na suvo i prozračno mesto.
Listiće je najbolje sušiti na mreži, kako bi kroz njih strujao vazduh, ali poslužiće ako ih raširite na suvoj krpi, papirnom ubrusu ili papiru za pečenje. Često je preokrećite kako bi se ravnomerno osušila. Posle toga je spremite u teglice i držite na hladnom i prozračnom mestu.
B92.