Veronika ili čestoslavica raste svuda oko nas, a čisti krv i jetru, spas je za pluća i želudac.
Poznata i kao brzica biljka Veronica officinalis, odnosno veronika, a kod nas čestoslavica, nudi lekovita svojstva u kojima se uživa vekovima. Tradicionalno se koristi za lečenje sistemske upale, sprečavanje krvarenja, ublažavanje iritacije kože i ublažavanje respiratornih problema, među mnogim drugim zdravstvenim problemima.
U lekovite svrhe su koristili još Rimljani, koji su je zvali “lek sveta” ili “lek za sve”.
Čestoslavica je trajna zeljasta dlakava biljka, listovi su joj pepeljastozeleni i po obodu nazubljeni. Cvetovi su plave boje, udruženi u grozdaste cvasti. Cveta od maja do jula. Pomalo je gorkog i oporog ukusa.
Dokazano cisti krv i pomaže u lečenju kožnih bolesti. Pomešana sa svežim vrhovima koprive u stanju je da izleci čak i hronicni ekcem. Delotvorna je i kod starackog svraba
Raste po vlažnim mestima i šumama do nadmorske visine od 1.000 metara.
Lekoviti deo biljke je nadzemni, dok je u cvatu i od njega se prave alkoholne tinkture i čajevi. Svež sok trave veronike je narodni lek za upalne poremećaje kože, kao što su ekcem i psorijaza, a pomaže i kod rana koje teško zarastaju.
Čaj od čestoslavice sadrži tanine i ima gorak ukus, pošto je prirodni adstringens ima sposobnost da skuplja pore i tkiva. Pored njih, tu su i brojne organske kiseline, polifenoli, smole, saponidi, glikozidi, etarska ulja, ali i vitamini: C, K i E.
Zapravo, čestoslavica sadrži više od 100 komponenti zbog kojih je našla široku primenu, od narodne medicine do kozmetičke industrije, što su brojne studije i dokazale.
Čestolavica je narodni lek za:
- Lakše iskašljavanje sluzi
- Umirivanje napada kašlja
- Zatvor
- Pomaže i olakšava varenje i rad creva, a sprecava i proliv.
- Jača memoriju i pomaže protiv vrtoglavice,
- Deluje umirujuće
- Pomaže u lečenju reume
- Pomaže za izbacivanje peska iz bešike
- Pomaže kod lečenja žutice
- Svež sok leči ekceme.
- Protiv kostobolje deluje tinktura.
- U kombinaciji sa celerovim korenom deluje protiv nervne slabosti i odlicno je sredstvo protiv depresije.
- Deluje preventivno protiv zakrčenja krvnih sudova
Kako konzumirati čestoslavicu
Biljka ima blag miris koji se obično koristi u aromaterapiji, u svećama i lekovitim mastima, obično u kombinaciji sa drugim biljem.
- Čaj
Gornji delovi biljke, cvetovi i listovi, obično se koriste kao čaj, koji može da se pije za ublažavanje kašlja, unutrašnjih čireva, sistemske upale i mnogih drugih bolesti.
- Obloga
Cela biljka, uključujući i koren, može da se skuva, ocedi i umota u gazu kako bi se koristila kao topla obloga za ublažavanje bolova u stomaku ili upale zglobova.
- Eterično ulje
Tinktura od čestoslavice
Čestoslavica može da se koristi kao čaj i tinktura.
Čaj se pravi tako što se kašičica suvog bilja prelije sa 250 mililitara kljucale vode, poklopi i ostavi 15-20 minuta.
Za tinkturu treba dve pune kašike veronike u cvetu, usitnjene, staviti u litar medicinskog alkohola i držati na suncu 15 dana.