Smanjenje nivoa cisteina pokreće prelazak bijelih masnih ćelija u aktivnije, smeđe masne ćelije.
Smanjenje unosa kalorija je široko prihvaćeno kao način gubitka težine i poboljšanja zdravlja, ali studija upravo objavljena u časopisu Nature Metabolism ukazuje na cistein, aminokiselinu koja sadrži sumpor, kao ključ za gubitak viška kilograma. Stručnjaci iz Centra za biomedicinska istraživanja Pennington Državnog univerziteta Louisiane u Baton Rougeu otkrili su, naime, da smanjenje unosa kalorija rezultira smanjenim nivoom cisteina u bijeloj masti. Nadalje, pokazano je da ovo smanjenje pokreće prelazak bijelih masnih ćelija u smeđe masne ćelije, koje su aktivniji oblik masnih ćelija, sagorijevajući energiju potrebnu za proizvodnju toplote i održavanje tjelesne temperature.
Zaštitni sistemi
Kada su istraživači potpuno ograničili cistein u životinjskim modelima, to je dovelo do značajnog gubitka težine, povećanog sagorijevanja masti i promjene boje masnih ćelija u tamnije. Istraživači su hranili životinje dijetom s ograničenim unosom kalorija koja je također rezultirala padom tjelesne temperature za 40 posto, ali uprkos ćelijskom stresu, nije bilo oštećenja tkiva, što ukazuje na to da se zaštitni sistemi mogu aktivirati kada su nivoi cisteina niski.
„Pored dramatičnog gubitka težine i povećanog sagorijevanja masti koji su rezultat uklanjanja cisteina, ova aminokiselina je također ključna za ravnotežu i redoks puteve, hemijske reakcije koje uključuju prijenos elektrona između dvije supstance“, rekao je Krisztian Stadler, doktor nauka, šef Penningtonovog laboratorija za oksidativni stres. „Ovi rezultati ukazuju na to da se buduće strategije upravljanja težinom možda neće oslanjati isključivo na smanjenje unosa kalorija.“
Smanjena upala
Studija je također uključivala ljudske učesnike. To su bili mladi i sredovječni muškarci i žene koji su smanjili unos kalorija u prosjeku za 14 posto tokom dvije godine. Istraživači su ispitali njihove uzorke masnog tkiva, tražeći promjene u hiljadama metabolita, spojeva koji nastaju kada tijelo razgrađuje hranu i skladišti energiju. Taj dio studije također je pokazao smanjene nivoe cisteina. Smanjenjem cisteina, učesnici su također iskusili naknadni gubitak težine, poboljšano zdravlje mišića i smanjenu upalu.
Potrebna su daljnja istraživanja kako bi se razjasnila uloga cisteina u gubitku težine. To nipošto ne znači samo eliminiranje cisteina iz prehrane (njegov izvor su meso, jaja, riba, ali i luk i drugo povrće), jer on ima niz važnih uloga u tijelu, prije svega izgradnju proteina.