13. Jula 2023.

Otvorena novouređena plaža „Vrućica“, gradonačelnik: Stvorili smo magiju i novi raj

Novouređena plaža „Vrućica“, jedno od omiljenih mjesta na kojima Banjalučani provode ljeto, otvorena je na radost sugrađana. Ujedno, ovim je počelo ovogodišnje „Banjalučko ljeto“, manifestacija koja donosi mnoštvo različitih sadržaja za sve generacije.

Gradonačelnik Draško Stanivuković kazao je da više decenija u Banjoj Luci nisu građene niti uređivane obale Vrbasa i plaže.

– Vrbas jeste suštinski simbol Banje Luke i jedan od prirodnih bisera koji imamo. Čudno da grad na rijeci ne ide ka rijeci nego od rijeke. Mi smo promijenili tu praksu i ovo je već druga plaža koju smo završili, uredili i otvaramo u sezoni kada i treba – kazao je gradonačelnik.

U uređenje ovog prostora sa termomineralnim vodama, kako je kazao uloženo je oko pola miliona KM.

-Rehabilotovali smo i dali jedno novo ruho ovom ambijentu, kojeg sugrađani vole. Uz termomineralne vode, prostor ima i svlačionice, javne toalete, stepenice sa zaštitnom ogradom. Jednostavno, ovo je novi raj i prostor da provedet ljeto u Banjoj Luci – naglasio je gradonačelnik.

Za desetak dana, najavio je da će biti otvorena i nova plaža na potezu od Gradskog do Zelenog mosta, banjalučka Kopakabana.

-Sa tom plažom, onom u Srpskim Toplicama koju smo otvorili prošle godine i ovom koju danas otvaramo, to će biti oko dva kilometra uređene obale Vrbasa. Na tome se ne zaustavljamo, nego već od septembra pripremamo prvu promenadu uz Vrbas, od „Alibabe“ do Srpskih Toplica još dva kilometra, tako da kada se sve sabere dobićemo četiri kilometra pješačkih zona obalom Vrbasa. To je zaista nešto što Banjoj Luci nedostaje i čemu se svi Banjalučani raduju – zaključio je gradonačelnik.

Koordinator projekta u ime Grada, Milada Šukalo kazala je da je ovo mjesto u koje je utkana duša naših građana.

-Ovo je mjesto koje su kroz decenije naši građani uređivali, njegovali, dolazili ovđe, boravili i na neki način ostavili svoj pečat na plaži. Ova administracija na čelu sa gradonačelnikom Draško Stanivukovićem je prepoznala značaj ovog mjesta i dala i svoj pečat u uređenju ovog lokaliteta. Prateći sve što se nalazi ovđe, konsultujući se sa stručnjacima iz različitih oblasti ovo je uređeno u skladu sa svim propisima – naglasila je Šukalo.

Dodala je da će boravak na ovoj plaži biti besplatan, kao i do sada.

Direktorica Republičkog zavoda za zaštitu kultuno-istorijskog i prirodnog nasljeđa, Jasna Milešević kazala je da su sve smjernice Zavoda ispoštovane i da je sve urađeno u skladu sa standarima očuvanja kako prirodnih, tako i kulturnih vrijednosti.

U ime Zavoda za fizikalnu medicinu i rehabliticaiju „Dr Miroslav Zotović“, Sandra Trivunović specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije rekla je da su ove termomineralne vode koristili još stari Rimljani i da se u ovom dijelu Banje Luke nalazi se pet izvora.

-Visina temperature je 25 do 35 stepeni Celzijusovih. Radi se o zemno-alkalnoj sulfatnoj vodi koja zbog visoke koncentracije sumpora značajno poboljšava stanje kod pacijenata sa reumatološkim oboljenjima, degerenativnim oboljenjima kičmenog stuba, zglobova, oboljenja kože i cirkulacije – pojasnila je ona.

Istakla je i značaj izgradnje zdravstveno-rekreativnog centra u neposrednoj blizini „Vrućice“, koji će, kako je rekla – sigurno u skorije vrijeme imati luksuzne smještajne kapacitete, najsavremenije terapijske procedure, kao i velnes i spa.

Naime, brojni sugrađani koji su prisustvovali otvaranju plaže imali su priliku da uživaju u muzičkom programu, koktelima i sladoledu, ali i da dobiju neku od vrijednih nagrada koje je obezbijedio Grad u saradnji sa kompanijama „Cepter“ i  „Malbašić“.

Foto: A. Čavić

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare