Otvorena konferencija UN u Dohi, prisustvuje Vučić - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Otvorena konferencija UN u Dohi, prisustvuje Vučić

U Nacionalnom kongresnom centru Katara počela je 5. Konferencija u organizaciji Ujedinjenih nacija, a otvorio je emir Katara, šeik Tamim bin Hamad al Tani. U uvodnom obraćanju govoriće i generalni sekretar UN Antonio Guteres, a događaju prisustvuju brojni svetski lideri i visoki zvaničnici. Kasnije, na konferenciji će govoriti brojni lideri, a među njima je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Peta konferencija UN je prilika koja se pojavljuje jednom u deceniji da se ubrza održivi razvoj na mestima gde je međunarodna pomoć najpotrebnija, kao i da se iskoristi puni potencijal zemalja da napreduju na putu ka prosperitetu.

Tokom narednih pet dana, do devetog marta, svetski lideri, privatni sektor, predstavnici civilnog društva i grupe mladih razmatraće mogućnosti kako da se prevaziđu strukturalni izazovi sa kojima se mnoge zemlje sveta suočavaju i kako da se postignu međunarodno dogovoreni razvojni ciljevi.

U programu aktivnosti navodi se šest ključnih tačaka, između ostalog, to su ulaganje u ljude i iskorenjivanje siromaštva, upotreba moći, nauke i tehnologije i inovacija, podrška strukturnoj transformaciji kao pokretaču prosperiteta, jačanje međunarodne trgovine i regionalne integracije, borba protiv klimatskih promena, kovida 19.

Konferencija će obuhvatati plenarne sesije, paralelne tematske okrugle stolove na visokom nivou, kao i niz pratećih i paralelnih događaja o različitim tematskim prioritetima.

Konferencija se obično održava svakih deset godina, ali je dva puta odlagana od 2021. godine zbog pandemije koronavirusa. Na ovogodišnjem izdanju konferencije prisutan je veliki broj svetskih medija.

Danas objavljeno

Planirana isključenja električne energije za 30.mart 2023. godine

Vanja A

List Gardijan i njegove veze sa ropstvom: Šta su istraživači otkrili i šta je sledeće?

M.

Ovo smo mi: “Malo langsam, gospodine Vukanoviću. Ja sam snaša gačanska…”

Zeljka

Ostavite komentar