19. Februara 2024.

“Otrovan je”

Ruski načelnik Igor Kirilov danas se oglasio sa najnovijim informacijama.

Ukrajinske oružane snage otrovale su fenolnim jedinjenjima načelnika Hersonske oblasti Vladimira Saldoa.

Snage su koristile u više navrata toksične supstance u borbama protiv ruskih vojnika, izjavio je danas načelnik Jedinice za nuklearnu, biološku i hemijsku zaštitu ruske vojske Igor Kirilov.

”Vojska ukrajine koristi otrovna jedinjenja ne samo tokom vojnih operacija, već i za izvođenje terorističkih akata, i tako su u avgustu 2022. otrovali načelnika Hersonske blasti Vladimira Saldoa. On je hospitalizovan i testovi su pokazali prisustvo supstance ricina”, rekao je Kirilov na konferenciji za štampu ruskog Ministarstva odbrane o slučajevima kršenja Konvencije o hemijskom oružju CVC koje čine SAD i Ukrajina, prenosi TASS.

On je dodao da Ukrajina, uz saučesništvo zapadnih zemalja, koristi hemikalije zabranjene Konvencijom protiv ruskih trupa, kao što su to činili, kako je rekao, nacisti tokom Drugog svetskog rata.

Istakao je da je u avgustu 2022. zabeležen slučaj upotrebe toksične hemikalije sličnoj ratnom hemijskom agensu benzilatu, koji na duži period izrazito negativno utiče na periferni nervni sistem, kao i da su u aprilu prošle godine ukrajinske snage koristile ručne granate i plastični kontejneri koje su ispuštali ukrajinski dronovi, a koji su sadržali mešavinu suzavca i zabranjenog pesticida hloropicina.

Kirilov je dodao da pored toga ukrajinska vojska koristi i nepoznate hemikalije u borbama sa ruskim snagama.

Istakao je da SAD krše konvenciju tako što skladište visoko toksične reaktivne ostatke u objektima u državama Kentaki i Kolorado koji su ostali nakon procesa uništavanja oružja, kao i time što prenose nesmrtonosno hemijsko oružje trećim zemljama, poput Ukrajine, Iraka i Avganistana.

“Trebalo je da SAD unište označene ostatke zaliha hemijskog oružja 2007. godine, ali su, uprkos raspoloživom ekonomskom potencijalu, to učinile tek 2023. godine. Istovremeno, proces uništavanja pratili su ograničeni inspekcijski timovi koji nisu uključivali stručnjake iz Rusije. SAD još uvek imaju visoko toksične reaktivne supstance zaostale u objektima u Kentakiju u Koloradu”, rekao je Kirilov, dodajući da je Rusija uništila sve zalihe hemijskog oružja 2017, i da su uništenj prisustvovali inspektori iz zapadnih zemalja, uključujući SAD.

Kirilov tvrdi da Kijev razvija taktiku ”specijalnog hemijskog pojasa”, koja podrazumeva dizanje u vazduh kontejnera sa cijanovodoničnom kiselinom i amonijakom tokom napredovanja ruskih vojnika.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare