“Stupanj rizika nije skroman”, rekao je glavni autor studije, dr Stenli Hazen, direktor Centra za kardiovaskularnu dijagnostiku i prevenciju sa instituta Lerner Research pri klinici u Klivlendu.
Osobe s postojećim faktorima rizika za bolesti srca, poput dijabetesa, imale su dvostruko veću verovatnost da će doživeti srčani ili moždani udar ako su imale najviše količine eritritola u krvi, piše u studiji objavljenoj u ponedeljak u časopisu Nature Medicine.
“Ako je količina eritritola u krvi bila u gornjih 25% u poređenju s najnižih 25%, postojao je oko dva puta veći rizik od srčanog i moždanog udara. To je u rangu s najjačim srčanim faktorima rizika, poput dijabetesa”, rekao je Hazen.
Brže zgrušavanje krvi
Dodatna laboratorijska istraživanja i istraživanja na životinjama predstavljena u radu otkrila su kako se čini da eritritol uzrokuje brže zgrušavanje krvi. Ugrušci mogu otputovati u srce i izazvati srčani udar ili u mozak i izazivati moždani udar.
“Ovo svakako zvuči alarmantno”, rekao je dr Endru Friman, direktor kardiovaskularne prevencije u Denveru, koji nije bio uključen u istraživanje.
“Čini se da postoji rizik od zgrušavanja krvi zbog korišćenja eritritola”, rekao je Friman.
“Očito je potrebno više istraživanja, ali možda bi imalo smisla ograničiti eritritol u ishrami za sada.”
Kao odgovor na studiju kompanija koja proizvodi veštačke zaslađivače, istakla je da su “rezultati ove studije u suprotnosti sa vekovima naučnih istraživanja koja pokazuju da su zaslađivači s niskim sadržajem kalorija poput eritritola sigurni, što je dokazano globalnim regulatornim dozvolama za njihovu upotrebu u hrani i pićima”.
“Rezultati se ne bi trebali preslikati na opštu populaciju jer su sudionici intervencije već bili izloženi povećanom riziku od kardiovaskularnih bolesti”, rekao Robert Rankin, izvršni direktor kompanije.