26. Septembra 2023.

Otkriveno: Koje se optužbe stavljaju na teret Srbima uhapšenim na sjeveru KiM?

Trojica uhapšenih Srba danas su saslušani u Prištini, nakon čega im je određen pritvor od mesec dana.

Specijalno tužilaštvo u Prištini zatražilo je pritvor za trojicu Srba uhapšenih kod Banjske. U pitanju su V.T, B.S. i D.M.

Oni se sumnjiče da su zajedno sa grupom NN lica organizovano i naoružani raznim vrstama teškog naoružanja ilegalno ušli na teritoriju Kosova sa desetinama vozila, oružjem, municijom i u vojnim uniformama.

Prvo su, navodi tužilaštvo, sa dva kamiona blokirali put kako bi napravili zasedu za pripadnike tzv. kosovske policije, a potom su ih granatama i raznim oružjem napali, prilikom čega je na mostu kod manastira Banjska poginuo prištinski narednik policije Afrim Bunjaku, a Alban Rašiti ranjen.

Oni se sumnjiče da su izvršili teška krivična dela protiv ustavnog poretka i bezbednosti “Kosova” iz člana 126 i izvršenje terorističkih akata iz člana 129 Krivičnog zakonika.

Optuženi D.M. je 24. septembra oko 2.45 u selu Banjska u opštini Zvečan namerno pružio pomoć pripadnicima organizovane terorističke grupe, naoružani teškim oružjem raznih vrsta.

Tužilaštvo je ocenilo da, imajući u vidu da su u pitanju državljani Srbije i da nemaju potvrđeno prebivalište, kao i zbog okolnosti na severu KiM, postoji rizik da će ako budu pušteni na slobodu pobeći sa Kosova na teritoriju centralne Srbije ili na neko drugo mesto.

Takođe, mogućnost bekstva je povezana sa tim da je većina osumnjičenih trenutno na slobodi. Mogli bi i da utiču na dokaze ili druge koji su na slobodi, tvrdi tužilaštvo.

Specijalni tužilac, na osnovu okolnosti slučaja, ocenio da je određivanje mere pritvora trojici okrivljenih neophodno za uspešno sprovođenje krivičnog postupka.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare