7. Augusta 2023.

 Otkriveno: Erdogan ima plan – predložiće Putinu 

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan tokom sastanka sa Vladimirom Putinom namerava da predloži nastavak mirovnih pregovora o Ukrajini.

Pregovori bi trebalo da za cilj imaju prekid vatre.

Kako su ranije saopštili u Kremlju, Putin i Erdogan su se obavezali da uskoro odrede tačno mesto i vreme sastanka. Na dnevnom redu pregovora će biti bilateralni odnosi, Ukrajina i trgovina žitom.

“Predsednik Turske je predložio da posreduje u rešavanju konflikta, ponovo će ponoviti tezu da u ratu neće biti pobednika, a u mirovnom procesu gubitnika”, izjavio je izvor. Ankara se, prema rečima sagovornika, zalaže za prekid vatre i početak pregovora.

Izvor je Erdogana nazvao “jedinim svetskim liderom koji uživa iskreno poverenje” Vladimira Putina i Vladimira Zelenskog, održava kontakt sa njima i “čini sve da u regionu zavlada mir”.

Kako je ranije rekao ruski predsednik, sa Erdoganom je razmatrao mogućnosti ličnog sastanka i dobio poziv da dođe u posetu. Međutim, tokom predizborne kampanje u Turskoj, strane su odbacile tu mogućnost kako niko ne bi moglo da se spekuliše o temi posete. Erdoganovi oponenti bi mogli da vide Putinovu posetu kao pokušaj uticaja na unutrašnja dešavanja.

Pomoćnik Putina za međunarodne odnose Jurij Ušakov je potvrdio da Moskva i Ankara planiraju posetu predsednika Rusije Turskoj, međutim, o konkretnim rokovima se strane nisu dogovorile.

Moskva je nekoliko puta govorila o spremnosti za pregovore, ali je kijevski režim na zakonodavnoj osnovi zabranio pregovore. Kao što je navedeno u Kremlju, situacija u Ukrajini se može rešiti samo kada se uzmu u obzir teritorijalne promene.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare