20. Januara 2023.

Otkrivena prevara: Teslin snimak u kome se promoviše auto-pilot bio je insceniran

U video snimku objavljenom 2016. kako bi promovisala sposobnost autonomne vožnje svojih električnih automobila, kompanija Tesla je pokazala mogućnosti koje sistemi vozila u to vreme nisu imali, piše Rojters, pozivajući se na svedočenje inženjera zaposlenog u Tesli.

Na snimku, koji se još uvek može videti na Teslinom sajtu, prikazano je da vozilo može da stane samo kada je na semaforu crveno ili da upali kada je zeleno. Na početku snimka možete videti natpis: “Osoba na sedištu vozača je tu samo iz pravnih razloga. Ona ništa ne radi. Auto se sam vozi.”

Vozači su preuzimali kontrolu u probnim vožnjama

Izvršni direktor Tesle, Ilon Mask, je tada tvitovao da se na snimku vidi “automobil Tesla koji se sam vozi”.

Ali Teslin direktor softvera za autonomnu vožnju, Ašok Elusvami, rekao je u pisanoj izjavi na sudu u julu 2022. da Model X, koji je prikazan na video snimku, “ne vozi sam”.

Da bi napravila video, kompanija je koristila 3D mapiranje na unapred određenoj ruti od kuće u Menlo Parku, Kalifornija, do Teslinog tadašnjeg sedišta u Palo Altu, rekao je on.

Vozači su intervenisali kako bi preuzeli kontrolu u probnim vožnjama, kazao je Elusvami.

Kada je pokušano da se pokaže da Model X može da se parkira bez vozača, testni automobil je udario u ogradu na Teslinom parkingu.

“Namera video snimka nije bila da pokaže šta je tačno bilo dostupno kupcima 2016. godine. Bila je da pokaže šta bi moglo da se ugradi u sistem”, rekao je Elusvami, prema transkriptu njegovog svedočenja u koji je uvid imao Rojters.

Kompanija je upozorila vozače da drže ruke na volanu dok koriste auto-pilot

Elusvami, Mask i kompanija Tesla nisu odgovorili na Rojtersov zahtev za komentar.

Međutim, kompanija upozorava vozače da drže ruke na volanu i održavaju kontrolu nad svojim vozilima dok koriste auto-pilot.

Teslina tehnologija je dizajnirana da pomogne pri upravljanju, kočenju, brzini i promeni trake, ali njene karakteristike “ne čine vozilo autonomnim”, navodi kompanija na svojoj veb stranici.

Američko ministarstvo pravde započelo je istragu zbog tvrdnji kompanije Tesla da će njihova električna vozila moći sama da se voze 2021. godine, nakon niza nesreća u kojima je učestvovao auto-pilot, od kojih su neki bili fatalni.

Elusvamijevo svedočenje je podneto u tužbi protiv Tesle zbog nesreće u Mauntin Vjuu u Kaliforniji 2018. u kojoj je ubijen inženjer kompanije Apple, Volter Huang.

Nacionalni odbor za bezbednost u saobraćaju (NTSB) zaključio je 2020. da su Huangov fatalni udes verovatno uzrokovali njegova rastresenost i ograničenja auto-pilota.

B92.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare