21. Januara 2023.

Otkrivena grobnica sa ostacima mumificiranih krokodila

Prema pisanju britanskog sajta koji objavljuje naučna otkrića u oblasti arheologije, antropologije i paleontologije, krokodili su korišceni tokom rituala posvećenih staroegipatskom bogu Sobeku, koji je prikazivan u obliku krokodila ili kao čovek sa krokodilskom glavom. Sobek je takodje bio povezan sa faraonskom moci, plodnošcu i vojnim junaštvom, ali je bio i bog zaštitnik od opasnosti koje je predstavljao Nil.

“U Egiptu je poznato više od 20 grobnica sa mumijama krokodila, ali je neverovatno pronaci 10 dobro očuvanih mumija krokodila na okupu u netaknutoj grobnici, istakla je Bea De Kupere, arheozoolog sa Kraljevskog belgijskog instituta prirodnih nauka (RBINS). Za većinu mumija koje su muzeji sakupili krajem 19. i početkom 20. veka, uglavnom mladunaca, ne zna se tačno odakle potiču, navela je ona. Rezultati iskopavanja, koji su objavljeni u časopisu PLOS ONE, pokazuju da su krokodili iz grobnice dugački izmedju 1,8 metara i 3,5 metara, a ostaci pripadaju krokodilu Nila i zapadnoafričkom krokodilu. Krokodili su prvo zakopani na drugom mestu, verovatno u peščanim jamama, što im je omogucilo da se prirodno osuše.

Zatim su ostaci otkopani, umotani i prebačeni u grobnicu u mestu Kubat al-Hava. Delovi tela su sigurno izgubljeni tokom umotavanja i transporta, navela je De Kupere. Jedan od krokodila je još uvek sadržavao gastrolite, kamenje u crevima koje im pomaže da ostanu u ravnoteži u vodi, što sugeriše da krokodil nije bio rasečen da bi se uklonila creva tokom procesa mumifikacije. Kubat al-Hava se nalazi nasuprot Asuana na zapadnoj obali Nila, i tu su smeštene grobnice plemica i sveštenika uglavnom iz Starog i Srednjeg kraljevstva Drevnog Egipta. Nekropola je bila aktivna od Četvrte dinastije do rimskog perioda, gde su arheolozi prethodno otkrili više od 100 grobnica.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare