12. Augusta 2023.

Otkrivena greška koja bi mogla da ugrozi milijarde računara širom sveta

Istraživač bezbednosti kompanije Google pronašao je grešku u Intelovim procesorima, koja bi mogla da ugrozi milijarde računara širom sveta.

Da li redovno ažurirate programe na svom računaru? Ako je odgovor ne, verovatno je i vaš računar među milijardama koji su ranjivi i mogli bi se naći na udaru hakera zbog jedne bezbednosne greške.

Kako su saopštili istraživači iz Googlea, koji su grešku otkrili, milijarde računara širom sveta imaju bezbednosnu ranjivost koju su nazvali “Downfall” i to u Intelovom procesoru. Ta ranjivost odnosno greška u sistemu, omogućila bi hakerima krađu lozinki, ključeva za enkripciju i privatnih podataka korisnika.

Hakeri, koji bi iskoristili tu ranjivost ,lako bi mogli da dođu do podataka i drugih korisnika sistema, a za ulazak u sistem bio bi im dovoljan malware ili računar koje koristi deljene resurse, poput računarstva u oblaku (cloud).

Istraživač Daniel Mogimi, koji je pronašao grešku, o svemu je obavestio Intel, koji je u međuvremenu kreirao zakrpu koja bi trebala da reši problem. Ali, samo ako je korisnici i instaliraju.

Naime, iz Intela su pojasnili da greška nije pronađena u najnovijim verzijama njihovih procesora, a zakrpa ne bi trebala da uzrokuje veće probleme korisnicima. Možda samo nešto slabije performanse. Radi se o procesorima s oznakama Skylake, Tiger Lake i Ice Lake, dok su procesori s oznakama Alder Lake, Raptor Lake i Sapphire Lake bezbedni.

Oni korisnici koji procene da su im važnije performanse od bezbednosti, poručuju iz Intela, mogu da deaktiviraju zakrpu ili da je ne instaliraju. Ali na sopstvenu odgovornost.

Kako je Mogimi otkrio Downfall i čime se još bavi, možete pogledati i u intervjuu koji je objavljen na Intelovim stranicama.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare