26. Septembra 2023.

Otkriven spomenik grupi Smak na Trgu omladine

Grupa Smak dobila je spomenik na Trgu omladine u Kragujevcu, a četiri skulpture svečano su otkrivene u prisustvu članova benda Radomira Mihailovića Točka, Slobodana Stojanovića Kepe i Zorana Milanovića.

Gradska vlast je iz budžeta izdvojila 13,5 miliona dinara za izgradnju trga i 10 miliona dinara za skulpture, koje su delo vajarke Katarine Tripković.

“Figure predstavljaju pre svega simbol prošlog vremena i Smakovog postojanja u ovom vremenu i izraz ogromnog poštovanja i divljenja prema onome što su tada značili u životu – ne samo muzičkom, dodao je on, istakavši da je Grad Kragujevac to prepoznao i podigao spomenik za večno sećanje na vreme koje je bilo, traje i trajaće dok je Šumadije i Šumadinaca. Spomenik koji je postavljen na novom Trgu omladine, u prisustvu velikog broja građana, poštovalaca njihove muzike, dela i simbola grada Kragujevca, otkrili su članovi grupe Radomir Mihajlović Točak, Slobodan Stojanović Kepa, Zoran Milanović i Borisa Aranđelovića”, rekao je gradonačelnik Nikola Dašić.

“Smak je u Domu omladine stvarao svoju karijeru, one najlepše pesme koje pamte generacije i sa kojima su osvojili ne samo naša srca u šta smo se uverili još 2012. godine od koncerta u Areni u Beogradu, a potom i na Ušću i Kragujevcu, čime su dokazali da su, kako vreme prolazi sve vredniji i vredniji i kao takve grad Kragujevac je želeo da ih ispoštuje”, kazao je gradonačelnik Dašić.

“S druge strane dobili smo još jednu lokaciju, koja će zbog statua članova Smaka, biti veoma važna i za turizam, jer neko ko boravi u Kragujevcu može da se fotografiše pored njih i ponese lepe utiske. Na ovaj način Kragujevac čuva ne samo sećanje, već i rokenrol kulturu koja se i dalje gaji u Domu omladine, čija je škola “Oktava” iznedrila desetine ako ne i stotine dobrih muzičara na različitim instrumentima”, rekao je gradonačelnik zahvalivši se Domu omladine na inicijativi koju je grad Kragujevac prihvatio i finansijski podržao.

Posle otkrivanja spomenika na Đačkom trgu koncert je održala grupa “Smak plus”, navodi se na zvaničnom sajtu grada.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare