29. Juna 2023.

Otkriven razlog “Vagnerove” pobune

“Vagner” je jedina vojna formacija koja je odbila da potpiše ugovor sa ruskim Ministarstvom odbrane neposredno pre nego što je pokrenula pobunu prošle nedelje.

Ovo je izjavio poslanik Andrej Kartapolov šef komiteta Državne dume za odbranu.

“Svi osim ‘Vagnera’ su se povinovali. Osim ovog gospodina koji je odbio”, rekao je poslanik, izbegavajući da šefa te privatne vojne grupe Jevgenija Prigožina nazove imenom.

Nakon što je šef “Vagnera” odbio da parafira rečeno mu je da njegova jedinica neće učestvovati u Specijalnoj vojnoj operaciji, dodao je Kartapolov.

“To je praktično značilo da više neće biti novca, finansijskih i materijalnih sredstava. A za gospodina Prigožina, novac je važan faktor, možda i odlučujući”, rekao je poslanik.

Osim činjenice da će mu finansije biti ukinute, do pobune je šefa “Vagnera” dovelo i preveliko uzbuđenje, ali i “preterane i glupe ambicije”, ocenio je Kartapolov.

“I sve se zajedno izrodilo u izdaju i prevaru svojih saboraca”, zaključio je on.

Ruski predsednik Vladimir Putin nedavno je izjavio da je Rusija u potpunosti finansirala “Vagner” i da su od maja 2022. do maja ove godine vlasti privatnoj vojnoj kompaniji platile više od 86 milijardi rubalja, što iznosi oko jednu milijardu evra.

Istovremeno, vlasnik kompanije “Konkord” je preko vojne trgovine za godinu dana dobio od države 80 milijardi rubalja za snabdevanje vojske hranom, precizirao je ruski lider.

Oružana pobuna “Vagnera” zaustavljena je zahvaljujući pregovorima koje je, u dogovoru sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, u subotu vodio beloruski lider Aleksandar Lukašenko.

Na kraju je Prigožin pristao da ode u Belorusiju, dok je nekim od boraca koji nisu učestvovali u pobuni ponuđeno da potpišu ugovor sa Ministarstvom odbrane, a ostalim “vagnerovcima” obećano je da neće biti krivično gonjeni.

Neposredno pre početka pobune, rusko Ministarstvo odbrane je saopštilo da je više od 20 ruskih dobrovoljačkih organizacija uključenih u sukob sa Ukrajinom potpisalo ugovore.

Prigožin je odbio da sledi njihov primer, tvrdeći da je njegova grupa “visoko efikasan entitet” koji je “organski integrisan u celokupni sistem”.

B92.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare