13. Juna 2023.

Otkrivamo trik za savršeno pečene ražnjiće!

Kombinacija ražnjića sa različitim vrstama mesa, ribe i povrća možda izgledaju lijepo na fotografijama u magazinima, ali u praksi nisu dobra ideja. Da bismo dobili idealno pečeno meso, trebaće nam više vremena nego za pečenje samog povrća.

Ukoliko pečeš meso i povrće zajedno, dobićeš nepovoljne rezultate. Povrće će biti prepečeno i kašasto u trenutku kad će meso biti spremno za skidanje sa roštilja. Baš zato stručnjaci za roštilj preporučuju pečenje mesa i povrća na odvojenim ražnjićima.

Isto pravilo važi i za različite vrste mesa – piletina i junetina trebaju različite temperature i vrijeme pečenja, pa ih stavite na posebne štapiće na ražnjiće.

Situacija nije jednostavnija ni sa pečenjem povrća na ražnjiću – luk i paprika ispeći će se u otprilike isto vrijeme, ali svakako mnogo kasnije nego tikvica. Upravo zato pažljivo biraj što ćeš zajedno zabosti na drveni ili metalni štapić za ražnjić.

Shutterstock

Kada pripremaš ražnjić, pripazi da ostaviš dovoljno mjesta između svakog komada mesa ili povrća kako bi se omogućila ravnomjerna cirkulacija topline te kako bi se namirnice ravnomjerno ispekle. Preporučuje se da ostavimo barem jedan do maksimalno četiri centimetra prostora između svakog komada mesa.

I na kraju – reži sve sastojke za ražnjiće na otprilike istu veličinu. Ovo je pravilo posebno važno kad pečemo meso, jer će u suprotnom manji komadi mesa biti prepečeni dok oni veći dostignu željenu temperaturu u unutrašnjosti.

Ultra.ba

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare