Ovo je dobar trend s obzirom na mnoge zdravstvene prednosti cvekle. Ovo povrće je izvor prirodnog šećera, a takođe je bogato kalijumom, vitaminom C i folnom kiselinom. Cvekla je takođe bogata vodom i vlaknima.
Cvekla je izvor vlakana
Cvekla je bogata vlaknima, rastvorljivim i nerastvorljivim. Iz tog razloga, pomaže u poboljšanju crevnog tranzita i borbi protiv zatvora. Čak se preporučuje da se uključi u dijete za lečenje hemoroida. Pored toga, jedenje cvekle pomaže u održavanju nivoa šećera u krvi i dobrog holesterola (HDL). Cvekla se može jesti sirova u salatama, kuvana ili pečena. Važno je znati kako ga kuvati kako ne bi izgubila korisna svojstva. Morate kuvati cveklu sa korom. Može se ukloniti neposredno pre upotrebe.
Cvekla se bori protiv visokog krvnog pritiska
Daje energiju
Pored toga što ima puno vode, cvekla ima i mnogo proteina. Dakle, umesto da pribegavate energetskim pićima da biste povećali svoju efikasnost, bolje je da popijete čašu prirodnog soka od cvekle, koji može dati isto tonizujuće dejstvo na organizam. Sok od cvekle može poslužiti kao izvor energije za organizam zbog pretvaranja nitrata u azot oksid. Ovo može povećati otpor tela na vežbe visokog intenziteta.
Saveznik u borbi protiv upale
Cvekla je važan izvor betaina, hranljive materije koja može da zaštiti ćelije, proteine i enzime od stresora iz okoline. Pored toga, ovo povrće daje antiinflamatorna svojstva koja pomažu u zaštiti unutrašnjih organa i poboljšavaju cirkulaciju krvi.
Pomaže detoksikaciju tela
Pigment koji se nalazi u cvekli, poznat kao betalin, pomaže u procesu detoksikacije. Hranljive materije u cvekli su u stanju da se bore protiv slobodnih radikala i neophodne su za čišćenje vitalnih organa kao što su jetra i pluća.