18. Augusta 2023.

Ostavka šefa hitnih službi na Havajima, prethodno rekao da ne žali što se sirene nisu oglasile

Direktor Agencije za upravljanje vanrednim situacijama havajskog ostrva Maui Herman Andaja podneo je ostavku, dan nakon što je rekao da nije zažalio što nije upotrebio sirene da upozori stanovnike na požar. Zbog neoglašavanja sirena mnogi nisu uspeli da se evakuišu na vreme, poginulo je najmanje 111 ljudi, a mnogi su spas potražili u okeanu.

Gradonačelnik Ričard Bisen prihvatio je ostavku Hermana Andaje, koja je odmah stupila na snagu, a kao razlog za povlačenje Andaja je naveo zdravstvene razloge.

Оставка шефа хитних служби на Хавајима из здравствених разлога, претходно рекао да не жали што се сирене нису огласиле

Оставка шефа хитних служби на Хавајима из здравствених разлога, претходно рекао да не жали што се сирене нису огласиле

Da podsetimo, odluka da se sirene ne oglase je uz nedostatak vode zbog kojeg vatrogasci nisu mogli da gase vatru i zakrčenje puta za evakuaciju, izazvala oštre kritike stanovnika ostrva.

“S obzirom na težinu krize sa kojom se suočavamo, moj tim i ja postavićemo nekoga na ovu ključnu poziciju što je pre moguće”, naveo je Bisen u saopštenju.

Andaja je juče rekao da je odluka da se ne aktiviraju sirene doneta iz straha da ljudi ne krenu ka unutrašnjosti ili prema planini, jer bi tako, kako je rekao, otišli u vatru.

Na dan požara, mnogi u Lahajni su bili kod kuće, bez struje zbog jakog vetra izazvanog obližnjim uraganom Dora. Tekstualno upozorenje koje je poslao okrug mnogi nisu videli zbog gubitka signala mobilne telefonije.

Havaji tvrde da imaju najveći sistem sirena za uzbunu na otvorenom u svetu.

Foto:ETIENNE LAURENT/EPA-EFE/REX/Shutterstock

RTS.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare