26. Jula 2023.

Osmorica proglašena krivim za bombaške napade u Briselu, među njima i Salah Abdeslam

Sud u Briselu proglasio je osmoricu od deset osumnjičenih krivim za terorističke napade u tom gradu 2016. godine u kojima su živote izgubile 32 osobe, javljaju belgijski mediji. Među osuđenima je i Salah Abdeslam koji u Francuskoj već služi doživotnu kaznu zatvora za napad u Parizu.

Osmorica od 10 optuženih optužena su po 32 tačke optužnice. Među proglašenima krivim za najsmrtonosniji napad u Belgiji je i Salah Abdeslam, koji u Francuskoj već služi doživotnu kaznu bez uslovne slobode zbog svoje uloge u napadima na pariske kafiće, pozorište “Bataklan” i nacionalni stadion Francuske 2015. godine.

Osmorica proglašena krivim za bombaške napade u Briselu, među njima i Salah Abdeslam

Abdeslam je bio jedini preživeli među ekstremistima Islamske države koji su napali Pariz u novembru 2015. i bili deo francusko-belgijske mreže koja je četiri meseca kasnije izvela napad u Briselu.

Francuske vlasti dozvolile su da se Abdeslam, zajedno sa još četvoricom optuženih, transportuje u Belgiju kako bi prisustvovali izricanju presude.

U Briselu je, takođe, osuđen i Mohamed Abrini, Abdeslamov prijatelj iz detinjstva i rođen u Briselu koji je otišao sa aerodroma “Zaventem” nakon što njegov eksploziv nije eksplodirao. Identifikovan je kao čovek sa šeširom i bio je jedan od trojice osumnjičenih koji su otkriveni kamerom na aerodromu.

Veruje se da je jedan od osuđenih poginuo u napadu dronom u Siriji, ali mu je suđeno i proglašen je krivim u odsustvu u slučaju da je još živ, prenosi Gardijan.

Napadi tokom jutarnjeg špica na aerodromu “Zaventem” i na centralnoj liniji metroa u Briselu potresli su 22. marta 2016. grad koji je sedište Evropske unije i NATO-a. ID je preuzela odgovornost za napade.

U napadu su stradale 32 osobe, a skoro 900 je ranjeno ili pretrpelo ozbiljne psihičke traume.

Ove presude zatvaraju poglavlje najvećeg suđenja u istoriji belgijskog pravosuđa, sa više od 900 tužilaca koji su učestvovali na ročištima koja su počela u decembru.

Sud je postavio 300 pitanja porotnicima u vezi sa optuženima, od terorizma do skrivanja terorista u bekstvu.

Izricanju presude prisustvovalo je desetak članova porodica žrtava, od kojih se većina klonila suđenja.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare