1. Juna 2023.

Oslobodite se mrava prirodnim sredstvima iz kuhinje

Da biste ih držali dalje od svog životnog prostora, koristite nekoliko trikova.

Mravi su veoma pametne, snalažljive i vredne životinje i mogu da nose teret i do 50 puta veći od sopstvene težine. Neke vrste čak štite biljke u zamenu za hranu i sklonište, ali kada ih vidimo kako ulaze u našu kuću, nismo baš srećni jer se mogu vrlo brzo proširiti.

Privlače ih ostaci hrane, posebno slatkiši, i mogu da puze bilo gde kroz najsitnije pukotine. Na svetu postoji mnogo vrsta mrava – jedni su štetočine, dok drugi samo rade svoj posao, ali smetaju nama ljudima.

Ako uspeju da se nastane u vašoj kući, nećete ih se tako lako otarasiti. Na tržištu postoji mnogo sredstava za odbijanje mrava i drugih insekata, ali oni nisu najbezbedniji za upotrebu zbog svojih toksičnih sastojaka, posebno ako imate kućne ljubimce.

Kako se otarasiti mrava prirodnim putem?

Da biste ih isterali iz svog doma, potrebno je oterati maticu, a zatim i celu koloniju. Već imate nekoliko namirnica u svojoj kuhinji koje mravi ne podnose.

To su, na primer:

Cimet

Mravi ne vole miris cimeta, pa ga posipajte po svim uglovima, pukotinama i stazama koje koriste. Ako primetite da ih više nema, posao je završen.

Limunov sok

Nijedna životinja ne voli limunov sok, čak ni mravi. Mravinjake ili staze gde se kreću sipajte sveže ceđenim limunovim sokom. Ako trenutno nemate limun, možete koristiti i limunsku kiselinu pomešanu sa vodom.

Kafa

Kafa takođe ima intenzivan miris koji smeta mravima. Posipajte mlevenom kafom mesta na kojima ste primetili skupljanje mrava. Vrlo je velika mogućnost da više ne prođe tim putem.

Belo sirće

Beli alkoholni sirće je dobro za čišćenje kuhinjskih površina umesto jakih hemikalija i jednako je dobro za uklanjanje mrava. Pomešajte sirće i vodu i ovom kombinacijom poprskajte sva kritična mesta u kući.

Kuhinjska so

Pomešajte par kašika kuhinjske soli sa ključalom vodom i ostavite da se tečnost ohladi. Zatim ga sipajte u bocu sa raspršivačem i poprskajte sve uglove, ulazna vrata, prozore i druge površine na kojima se okupljaju mali dosadni ljudi.

Soda bikarbona

Soda bikarbona, baš kao i so, je nepodnošljiva za mrave. Pospite ga direktno gde god ih primetite i ostavite nekoliko dana. Nakon toga, uklonite ga usisivačem.

Pored gore navedenih trikova, važno je pratiti sledeće savete:

– redovno čistite kuću, usisavajte i obrišite površine koje se često koriste

– u posebno vlažnim prostorijama, kao što su kupatila, instalirajte odvlaživač

– namirnice kao što su so, šećer, brašno i slično držite u staklenim posudama

Nakon tretiranja mesta na kojima se okupljaju mravi, nemojte ih čistiti i prati najmanje dva dana. Možda ćete morati da ponovite proces jednom ili više puta, piše N1 Zagreb.

N1.

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare