28. Septembra 2023.

Orhideja će vam cvjetati cijele godine: Zalijevajte je ovim napitkom i biće raskošna i lijepa kao iz cvjećare

Orhideje su jedna od najvećih porodica cvetnih biljaka. Prema dostupnoj literaturi, procenjuje se da postoji 25 do 30 hiljada vrsta i više od 100 hiljada hibridnih sorti. Mogu se naći skoro svuda, osim u pustinjskim i polarnim regionima sveta. Čak iu Hrvatskoj ima autohtonih vrsta, smatra se da ih ima 129, sve su kopnene i zakonom zaštićene. Ne birajte ih!

Obično cvetaju u kasnu zimu ili rano proleće. Da bi se podstaklo cvetanje, noćna temperatura mora pasti za pet do šest stepeni tokom nekoliko nedelja u proleće. Na temperaturama nižim od 18 °C zalivanje treba smanjiti kako korenje ne bi počelo da truli. Redovno prskajte listove i vazdušne korene, ali nemojte prskati cvetove. Nakon cvetanja imate dve mogućnosti. Prvi je ostaviti stabljiku netaknutu, eventualno je iseći na trećem pupoljku (zadebljanje) ili potpuno ukloniti (naročito ako počne da žuti).

Ako ga potpuno uklonite, usmeravaćete rast ka razvoju korena, što povećava verovatnoću ponovnog rasta stabljike sa više cvetova.

Ako cvetni pupoljci opadaju pre nego što procvetaju, najčešće je to posledica prevelike razlike između dnevne i noćne temperature. Ako, pak, listovi izgube elastičnost, požute, opadaju ili sami razviju pore, to je obično posledica prevelikog zalivanja. Proverite korenje, uklonite sve trule delove i presadite ga. Da bi se oporavila, bilo bi dobro držati je u uslovima povećane vlažnosti vazduha, u mini plasteniku ili klijalištu.

Pored navedenih zahteva za negu, primenite još jedan trik. Umesto da ga zalivate običnom vodom, koristite zeleni čaj. Ne preterujte i pazite da čaj ne bude prejak. Dodajte najviše dve kašike zelenog čaja dnevno i ne zalivajte ga vikendom, odnosno posle 5 dana zalivanja napravite pauzu dva dana. Dakle, ovaj divni cvet će dugo krasiti vaš dom.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare