19. Jula 2023.

Organizator u bijegu: U akciji uhapšeno 16 policajaca, osumnjičeni za čitavu listu krivičnih djela

Svih 16 policajaca Policijske stanice Kakanj koji su uhapšeni juče u akciji kodnog naziva “Meta 2” danas će, uz izvještaje o počinjenom krivičnom djelu, biti predati na daljnje postupanje Tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona.

Policija još uvijek traga za Mustafom Karamujom, za kojeg se smatra da je bio organizator grupe, izjavio je portparol Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova ZDK Elvedin Fišek.

Policajci su zajedno s još tri osobe koje nisu policijski službenici uhapšeni su zbog sumnje da su počinili krivična djela “udruživanje radi činjenja krivičnih djela” u vezi sa krivičnim djelima “zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja” te krivičnih djela “uzimanje dara i drugih oblika koristi”, “odavanje službene tajne”, “neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga” i “teška krađa”.

Prilikom hapšenja pretreseni su i prostori u PS Kakanj, kao i njihovi stanovi, kuće i automobili.

– Tužilaštvo ZDK se već odredilo i ići će se s prijedlogom za određivanje pritvora za sve uhapšene policajce, koji će biti odvođeni na Općinski sud u Kaknju. Što se tiče trojice uhapšenih koji nisu policijski službenici, jedan od njih je u bolnici jer ima određenih zdravstvenih problema, dok su ostala dvojica ispitani i za njih se neće tražiti pritvor. Važan nam je odbjegli za kojim se još traga, a koji je, na neki način, bio organizator svega – kaže Fišek.

Svi policijski službenici koji su jučer uhapšeni u ovoj akciji Uprave policije MUP ZDK već su dobili rješenja o suspenziji, odnosno udaljavanju s posla, na koji se neće moći vratiti sve do okončanja postupka.

– Već smo nadomjestili preraspodjelom iz drugih stanica, nedostajuće policajce u Kaknju pa nema problema s funkcionisanjem te stanice – kaže Fišek.

Jučerašnja akcija i pretresi realizovani su po naredbama opštinskih sudova u Zenici i Kaknju, a policijski timovi radili su u saradnji i pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva ZDK te koordinaciji s policijskim službenicima Agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare