Orbanov savjet: Jednostavno, prestanite da se borite - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Orbanov savjet: Jednostavno, prestanite da se borite

Dok se po evropskim prestonicama vijore ukrajinske zastave, u glavnom gradu jedne države EU su posvuda bilbordi protiv sankcija Rusiji.

Reč je glavnom gradu Mađarske, čiji premijer Viktor Orban otvoreno postavlja pitanje o sposobnosti funkcionisanja Ukrajine, kao samostalne države, s obzirom na količinu, što vojne, što finansijske pomoći koju dobija od Zapada.

Prema doboro poznatom Orbanovom stavu, Rusija je već uspela jer joj sankcije koje su joj uvedene nisu naškodile, dok je po njemu Ukrajina pretvorena u “olupinu kojom se ne može upravljati”.

“To je sada Avganistan, Putin neće izgubiti I vreme je na strani Rusije, a Ukrajina je ničija zemlja”, bio je vrlo jasan Orban, što je totalno suprotno od svega onoga što njegove kolege unutar Unije, kojoj i sama Mađarska pripada, govore.

I, dok zapadni saveznici isporučuju sve više oružja Ukrajini, Mađarska s druge strane tvrdi da bi Ukrajina jednostavno trebalo da prestane da se bori.

Zvanični Kijev besan je na Orbana i već je najavio da će iz zemlje proterati ukrajinskog ambasadora, ako mađarski premijer nastavi tim kursom.

S druge strane, analitičari navode da takvi Orbanovi stavovi dolaze iz potrebe da se na domaćoj političkoj sceni pažnja javnosti skrene s teške ekonomske situacije, ali i zbog toga što lider Mađarske i dalje želi da zadrži čvrste veze sa Moskvom.

I zaista, podsećaju oni, Orban takvu igru igra već dugo, koristeći fondove EU iz kojih vuče novac s jedne strane, održavajući dobre veze s predsednikom Rusije, s druge strane, prenosi briselski portal Politiko.

Danas objavljeno

Poslanici izglasali Nacrt kojim se kriminalizuje kleveta i uvreda

M.

Katastrofalna greška Bajdena – to je ogroman rizik za SAD

Vanja A

Kod Konjica nastradala maloljetna djevojka: Sumnja se da zbog slušalica nije čula voz

Vanja A

Ostavite komentar