1. Marta 2024.

Orban u Banjaluci krajem marta ili početkom aprila

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je večeras da vjeruje da će mađarski premijer Viktor Orban krajem marta ili početkom aprila posjetiti Banjaluku da bi se nastavili razgovore o programu ekonomske podrške poljoprivredi.

Dodik je rekao da je danas u dva navrata razgovarao sa Orbanom u Antaliji, te ocijenio da je ta saradnja veoma uspješna i dobra, na veoma visokom nivou političkog razumijevanja, kao i da je ekonomska saradnja sve jača.

“Konstatovali da ide baš onako kako smo željeli”, rekao je Dodik novinarima iz Republike Srpske, prenosi Srna.

On je naveo da je sa Orbanom ranije razgovarao da dođe oko 7. marta u Banjaluku, ali da mora da putuje u Ameriku, te da će kada se vrati doći u Srpsku.

Vjeruje, kako je rekao, da će dogovoriti da to bude krajem marta, početkom aprila, kako bi se nastavili razgovori o programu ekonomske podrške poljoprivredi, ali i kada je riječ o drugim privrednim granama.

Dodik je podsjetio kako je navodno Savezna Vlada NJemačke suspendovala i prekinula tri projekta u Republici Srpskoj, ali da su lagali, navodeći da su to donijeli na političkom nivou, dok na ugovornom nivou to ostaje aktivno.

“Čekamo da isteknu neki rokovi s uvjerenjem da sa Nijemcima ne želimo i nećemo više da radimo nijedan taj projekat. Ima i drugih tehnologija koje su sada već bolje od same njemačke tehnologije, ali takav odnos koji Njemačka pokušava da nam nametne kroz ovakav politički pritisak ekonomsko uzurpiranje projekata, nametanje Kristijana Šmita je za gađenje”, rekao je Dodik.

On je naveo da Njemačka jeste sila, ali da je postala arogantna, te da ne znači da Srpske treba da promijeni svoje stavove.

Za Orbana je rekao da je jedan od najozbiljnijih lidera današnjice, usmjeren da očuva Mađarsku kao državu mađarskog naroda, što ne znači da ima bilo kakve primisli da druge ugnjetava, te da je veoma teško sa tim se ne saglasiti.

Dodik je naveo da je Orban nažalost još usamljen u EU sa zahtjevima da se redefinišu odnosi u EU i da se Unija prilagodi savremenom trenutku i odnosima, te dodao da dijeli njegove stavove i kada je riječ o Ukrajini i čitavom regionu.

“Ne slažemo se sa sankcijama Rusiji niti želimo da bilo kada stavimo na dnevni red, a Mađarska, imajući u vidu svoju poziciju u NATO-u i EU, morala je da modifikuje svoje stavove i to je razumljivo”, ocijenio je Dodik.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare