14. Aprila 2023.

Orban: Sukob će se završiti kad SAD i Evropa prestanu da finansiraju Kijev

“U stvari, Ukrajina je finansijski nepostojeća zemlja. Pad ekonomskih pokazatelja je ogroman, što je potpuno razumljivo zbog rata. Očigledno je da Ukrajina ne može sama sebe da finansira”, rekao je Orban mađarskom radiju “Košut”.

Pitanje je samo da li će Zapad nastaviti da finansira Ukrajinu, kazao je.

“Onog trenutka kada Amerika i Evropa kažu ‘ne’, rat će biti gotov”, navodi mađarski premijer.

Evropa troši desetine milijardi dolara na podršku Ukrajini, daje novac za penzije, održava državne institucije, podržava zdravstvo i obrazovanje – što, prema njegovim rečima, ne može da traje večno.

“To su ogromne sume, nekoliko desetina milijardi evra koje nedostaju evropskoj ekonomiji. Evidentno je da se tako ne može ići u nedogled”, dodao je Orban.

Prema njegovim rečima, i Mađarska učestvuje u finansiranju Ukrajine kroz zajedničke budžete Evropske unije, ali se uprkos tome situacija mađarske manjine u Zakarpatju stalno pogoršava.

Tenzije u odnosima između Ukrajine i Mađarske nastale su u pozadini diskusija o ukrajinskom zakonu o obrazovanju, koji značajno smanjuje mogućnost obrazovanja na jezicima nacionalnih manjina. Zakon je stupio na snagu 28. septembra 2017. godine i trebalo je da bude uveden u fazama do kraja 2020. godine. Sijarto je rekao da će Mađarska nastaviti da blokira održavanje ministarskog sastanka komisije Ukrajina-NATO, jer nema napretka u rešavanju pitanja koja se tiču Budimpešte.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare