5. Decembra 2023.

Orban pisao Mišelu: Ukrajini ni članstvo ni novac

Evropski savet mora da izbegne ovaj kontraproduktivni scenario zarad jedinstva, naše najvažnije prednosti, poručio je Orban

Mađarski premijer Viktor Orban zatražio je da se na predstojećem samitu lidera Evropske unije iduće nedelje izbegne donošenje odluke o početku pregovora Ukrajine o članstvu u EU.

Orban je taj zahtev izneo u pismu predsedniku Evropskog saveta Šarlu Mišelu, i naveo da na samitu ne treba da bude doneta odluka o planiranom budžetu koji uključuje 50 milijardi evra ekonomske podrške Kijevu.

Kako prenosi Rojters, takav stav je u suprotnosti sa stavom Evropske komisije, koja je prošlog meseca preporučila da lideri EU daju zeleno svetlo Ukrajini da započne pregovore o pridruživanju, ali za to je neophodna jednoglasna podrška zemalja članica.

“S poštovanjem vas pozivam da ne tražite da Evropski savet u decembru odlučuje o ovim pitanjima, jer bi očigledan nedostatak konsenzusa neizbežno doveo do neuspeha. Evropski savet mora da izbegne ovaj kontraproduktivni scenario zarad jedinstva, naše najvažnije prednosti”, napisao je Orban u pismu Mišelu.

Britanska agencija navodi da je pristupanje EU od velike važnosti za Ukrajinu, u jeku sukoba sa Rusijom. Diplomate iz zemalja EU koje podržavaju Ukrajinu izrazile su zabrinutost da bi nedostatak dogovora o pregovorima o članstvu i finansijskoj pomoći na samitu bio veliki politički udarac Kijevu i da bi to mogao biti vid podrške Rusiji.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare