30. Augusta 2023.

Orban jasan: Amerika laže

Zapadna predstava da Ukrajina ima prednost u sukobu je laž, a Rusiju je nemoguće pobediti, izjavio je mađarski premijer Viktor Orban.

Orban je u intervjuu američkom TV novinaru Takeru Karlsonu rekao da su Ukrajinci “nekonkurentni” bez pomoći Zapada i da stoga SAD drže ključ mira u regionu.

“To je laž. Ne samo nesporazum, već laž. To je nemoguće. Svi u politici koji razumeju logiku, brojke, podatke – nemaju šanse”, odgovorio je Orban komentarišući preovlađujući stav u Sjedinjenim Američkim Državama da Ukrajina pobeđuje.

“Oni će ostati bez vojnika pre Rusije”, dodao je on.

Prema rečima Karlsona, broj ubijenih Ukrajinaca kreće se u stotinama hiljada, a Orban je dodao da među njima ima i etničkih Mađara.Pokušaj bilo koje zapadne zemlje da pošalje svoje vojnike u Ukrajinu značio bi “direktan rat” između Zapada i Rusije.

“I odmah ćemo se naći u trećem svetskom ratu. Tako da je sada veoma opasan trenutak”, ocenio je premijer.

Prema njegovim rečima, Rusi neće predati svog lidera, čuvaće zemlju od raspada i štitiće je, ulagati više novca i proizvoditi više naoružanja od svojih protivnika.
“Zato ne treba pogrešno shvatati Ruse”, rekao je Orban.

Upitan šta bi uradio da je on na čelu NATO-a i “bio, recimo, Džo Bajden”, Orban je odgovorio: “Mir, odmah. I odmah pozvao (bivšeg američkog predsednika Donalda) Trampa. To je to”.

On je dodao da kada bi SAD želele da obnove mir do “sutra ujutru”, mogle bi to da urade.

“Očigledno je da Ukrajinci nisu u stanju da to izvuku sami. Oni nisu konkurentni u ovom ratu. Ako nema novca i oružja sa Zapada, posebno iz SAD, onda je rat završen. Odluka je u vašim rukama”, istakao je Orban.

“Naravno, reč je o Ukrajincima, njih ne treba ignorisati, oni moraju biti uključeni, ali stvarni faktor nije Ukrajina”, dodao je on.

Orban je takođe nazvao “potpuno nerealnom” ideju da se Krim oduzme od Rusije.

“To ne dolazi u obzir”, naglasio je mađarski političar.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare