25. Septembra 2023.

Orban: Evropskoj uniji ne ide u korist to što je odustala od ruskih energenata

Mađarska ni na jednom međunarodnom forumu neće podržati Kijev sve dok Ukrajina na svojoj teritoriji ne poboljša položaj Mađara, odnosno, dok im ne vrati njihova prava, poručio je mađarski premijer.

Premijer Mađarske Viktor Orban danas je poručio da odluka EU o tome da odustane od ruskih energenata nije bila u interesu Unije, ali da Budimpešta trenutno nema dovoljno snage da se suprotstavi tom trendu, te da može samo da umanji negativne posledice. 

“Vlada može samo da teži da smanji negativne posledice odluke Brisela i da se prilagodi novonastaloj situaciji”, pojasnio je Orban.

On je istakao da Mađarska ni na jednom međunarodnom forumu neće podržati Kijev sve dok Ukrajina na svojoj teritoriji ne poboljša položaj Mađara, odnosno, dok im ne vrati njihova prava. 

Ranije, ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto izjavio je da Budimpešta neće podržati ulazak Ukrajine ni u EU, ni u NATO sve dok se u toj zemlji ne počnu da poštuju prava Mađara.

Prema njegovim rečima, prava koja su Mađari imali do 2015. više nisu aktivna. 

Podsetimo, Zakarpatska oblast, koja danas ulazi u sastav Ukrajine, do 1920. godine bila je deo Mađarske. Prema popisu iz 2001, Mađara je tada na toj teritoriji bilo oko 150.000. Nešto kasniji podaci pokazuju da nje ovaj broj snizio za nekoliko desetina hiljada, ali, procenjuje se, da i danas u tom regionu živi više od 100.000 Mađara.

Poslednjih godina, a posebno nakon početka Specijalne vojne operacije, vlasti iz Kijeva donele su nove zakone, kojima se ograničavaju prava nacionalnih manjina u Ukrajini. Nove izmene tiču se, takođe, i Grka, Bugarka, Rumuna koji tamo žive. 

Primera radi, Sijarto je ranije navodio da mađarske škole više ne mogu da rade kao pre, iako je Mađarska primila veliki broj Ukrajinaca od početka SVO. Ukrajina je odlučila da ograniči mogućnost obrazovanja na drugim jezicima. Osim toga, mediji su prenosili da se sa određenih zgrada skidaju mađarska obeležja, uključujući zastave, kao i da je, na primer, sa jedne akademije za fudbal skinuta tabla na kojoj je nešto pisalo na mađarskom. 

Na proteste koji su stizali iz Budimpešte aktuelne vlasti u Kijevu nisu odreagovale adekvatnim izmenama. 

Ipak, Mađari se trude da maksimalno zaštite svoj narod koji živi u Zakarpatskoj oblasti.

Budimpešta je poručila da neće dopustiti da se kroz tu teritoriju prevozi oružje, kako se građani ne bi našli u opasnosti, jer je cilj vlade da što duže sačuvaju taj deo od rata.  

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare