1 kg orade
(2 očišćene oko 800 g)
4 čena bijelog luka
1 limun
2 grančice ruzmarina
so, biber
maslinovo ulje
PRIPREMA:
Ribu očistite, a ukoliko ste kupili očišćenu ribu, ipak provjerite da li je na njoj ostalo krljušti pa je eventualno ostružite nožem. Očišćenu ribu dobro operite pod mlazom hladne vode pa detaljno posušite papirnim ubrusom. Oštrim nožem na ribi napravite zareze sa razmakom od oko dva centimetra. Ribu posolite i pobiberite spolja i iznutra, a zatim u unutrašnjost ribe stavite sitno isjeckan bijeli luk, po dva koluta limuna i grančicu ruzmarina. Vatrostalnu posudu u kojoj će se riba peći podmažite, stavite ribu i pecite oko 25 minuta u rerni zagrijanoj na 200 stepeni. Servirati odmah uz prilog po želji.
* Recept preuzet sa stranice “Jekin Kapric”.