28. Aprila 2023.

Optužena dispečerka Hitne pomoći iz Banjaluke više ne radi taj posao

Potvrđeno je to za “Nezavisne novine” iz Doma zdravlja Banjaluka, nakon što su nam iz Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka kazali da su D.A. optužili za neukazivanje ljekarske pomoći, a optužnicu je potvrdio Osnovni sud u Banjaluci.

“Radnica naše ustanove D.A. je u momentu kada je brat Srđana Cvijića telefonskim pozivom tražio intervenciju Hitne pomoći bila raspoređena na poslovima medicinske sestre – dispečera u Službi hitne medicinske pomoći s edukativnim centrom. Ona sad radi na poslovima medicinske sestre u ambulanti, u Službi hitne medicinske pomoći, i nije raspoređena na poslove dispečera”, rečeno je za “Nezavisne novine” iz Doma zdravlja Banjaluka.

Kako podsjećaju, protiv ove radnice je sproveden postupak utvrđivanja disciplinske odgovornosti.

“Disciplinska komisija je donijela odluku i izrečena joj je disciplinska mjera sa najvećom mogućom novčanom kaznom”, ističu iz Doma zdravlja Banjaluka, a ranije smo, podsjetimo, objavili da je u pitanju novčana kazna u visini od 20 odsto od osnovne plate u trajanju od tri mjeseca.

Iz Doma zdravlja Banjaluka ističu da su na poslove medicinske sestre/tehničara u dispečerskom centru raspoređeni radnici sa dugogodišnjim radnim stažom i iskustvom, koji svoj posao, kako dodaju, obavljaju stručno i profesionalno.

“Bez obzira na sve stručne edukacije koje prolaze i godine radnog iskustva koje su stekli radeći na svojim poslovima, zaposleni na ovom radnom mjestu prilikom razgovora sa drugom stranom situaciju cijene isključivo na osnovu usmeno dobijenih informacija o pacijentu, kojeg pri tome ne vide, što im dodatno otežava rad i donošenje odluka”, kažu iz Doma zdravlja Banjaluka.

Podsjetimo, u optužnici protiv D.A. navodi se da je ona primila poziv nakon što je na broj telefona Službe hitne medicinske pomoći pozvao Nemanja Cvijić.

“On ju je obavijestio da njegov brat Srđan Cvijić drugo veče zaredom ima napad astme, da ne može disati, da ne može hodati, da je inače astmatičar, da je i ranije imao napade, ali da nikada nisu bili ovoliki, te da mu ne pomaže lijek ventolin te tražio da medicinski tim vozilom Hitne pomoći dođe po njegovog brata u Ulicu Petra Mećave, a ona nije uputila mobilni medicinski tim Službe hitne medicinske pomoći na zahtijevanu medicinsku intervenciju”, ističe se u optužnici.

Ona je, terete je iz Tužilaštva, Nemanji Cvijiću rekla da brata doveze automobilom, a nakon što joj je Nemanja rekao da nema vozilo, rekla mu je da uzme taksi ili pozove nekog drugog.

“Nakon toga je Srđan Cvijić taksi vozilom dovezen u Službu hitne medicinske pomoći Dom zdravlja Banjaluka i primljen u ovu službu 29. septembra 2020. godine 50 minuta nakon ponoći bez znakova života, bez svijesti, pulsa i disanja, širokih zjenica, modar (cijanotičan), te je kod njega konstatovan srčani zastoj, nakon čega je premješten u Univerzitetski klinički centar Republike Srpske – Banjaluka, gdje je u 1.25 nastupila smrt”, ističe se u optužnici.

Nezavisne novine

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare