14. Marta 2023.

Optužbe protiv Katoličke crkve u Španiji: 445 žrtava svedočilo o seksualnom nasilju

Svedočenja se još prikupljaju, a u parlamentu će biti objavljen izveštaj pre nego što istekne mandat aktuelne vlade, naveo je Gabilondo.

On je istakao da je najvažnije saslušati žrtve seksualnog nasilja sa poštovanjem, ozbiljnošću, diskrecijom i poverljivošću.

Advokatska kancelarija sa sedištem u Madridu sprovodi paralelnu istragu koju je naredila Španska biskupska konferencija, koja je godinama odbijala ideju da se sveobuhvatno pristupi istrazi seksualnog zlostavljanja, preneo je Rojters.

Španski ombudsman je poručio da zahteva saradnju različitih nivoa Katoličke crkve i da očekuje da će uskoro moći da računa na to.

Samo nekoliko zemalja je imalo vladine ili parlamentarne istrage o zloupotrebama kao što je to slučaj u Španiji.

Španski parlament je 10. marta prošle godine izglasao otvaranje prve zvanične istrage koju je vodio ombudsman i to o seksualnom zlostavljanju koje su počinili sveštenici i crkveni zvaničnici.

Vlada je bila primorana da reaguje nakon što su u španskom listu “El Pais” objavljene optužbe o zlostavljanju u koje je uključeno više od 1.200 žrtava, što je izazvalo negodovanje javnosti, navodi Rojters.

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare