10. Oktobra 2023.

OpenAI osvaja svijet – nakon vještačke inteligencije kreiraće i sopstvene procesore

Kompanija je već odredila potencijalnu akviziciju, prema navodima Rojtersa.

ChatGPT bi mogao biti pokretan domaćim čipovima u budućnosti, ako OpenAI zaista odluči da kreira svoj procesor.

Prema Rojtersu, kompanija trenutno istražuje mogućnost kreiranja sopstvenih čipova za veštačku inteligenciju i čak je procenila potencijalnu akviziciju. Izvršni direktor OpenAI-ja Sem Altman je ranije okrivio nedostatak GPU-ova za zabrinutost korisnika u vezi sa brzinom i pouzdanošću API-ja kompanije, pa je navodno nabavku više AI čipova stavio kao prioritet.

Pored toga što je u stanju da se pozabavi problemima sa nedostatkom GPU-ova, OpenAI korišćenjem sopstvenih čipova mogao bi da olakša upravljanj troškovima kada su u pitanju kompanijini proizvodi. Na osnovu analize Stejsi Rasgon iz Bernstein Researcha, svaki ChatGPT upit košta kompaniju oko četiri centa.

Usluga je dostigla 100 miliona mesečnih korisnika u prva dva meseca, što znači milione upita dnevno, iako je prvi put izgubila korisnike u julu. Rasgon je rekla da ako ChatGPT upiti dostignu desetinu onoga što Google dobija, onda će mu u početku biti potrebni GPU-ovi vredni 48,1 milijardu dolara i da će ubuduće trošiti 16 milijardi dolara godišnje na čipove.

U ovom trenutku, NVIDIA kontroliše tržište čipova namenjenih za AI aplikacije – Microsoftov superkompjuter, koji je OpenAI koji koristio za razvoj svoje tehnologije, na primer koristi 10.000 NVIDIA GPU-ova. Zato su druge kompanije – veći igrači u tehnološkoj industriji – odlučile da počnu da razvijaju sopstvene čipove. Microsoft, najveća potpora OpenAI-ju, radi na sopstvenom AI čipu od 2019. godine, navodi The Information. Proizvod nosi kodno ime Athena, a OpenAI je navodno testirao tehnologiju.

OpenAI tek treba da odluči da li će nastaviti sa svojim planovima, kaže Rojters. Čak i ako odluči da krene u tom pravcu, mogle bi da prođu godine pre nego što počne da koristi sopstvene čipove za pokretanje svojih proizvoda.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare