9. Oktobra 2023.

OpenAI izgleda razmatra izradu sopstvenih čipova

ChatGPT tvorac, startap kompanija OpenAI izgleda razmatra mogućnost pravljenja sopstvenih čipova za veštačku inteligenciju, navodno već traži metu za kupovinu

U relativno bliskoj budućnosti na tržištu poluprovodnika, mogli bismo da vidimo još jednog, novog igrača jer kompanija OpenAI navodno razmatra izradu sopstvenih čipova. Tvorac popularnog bota ChatGPT trenutno istražuje ovu mogućnost i navodno je već procenio eventualnu kupovinu kompanije za čipove, piše Reuters.

Direktor ovog startapa, Sem Altman ranije je krivio GPU nestašicu za žalbe korisnika na brzinu i pouzdanost kompanijskog API-ja, pa je zbog toga navodno nabavku AI čipova stavio kao prioritet.

OpenAI bi na taj način mogao da reši nedostatak GPU-ova sa kojima bori, a koristeći sopstvene čipove bi takođe mogao i da smanji troškove povezane sa pokretanjem svojih proizvoda. Međutim, kompanija je i dalje u fazi razmatranja i nije napravila zvaničan korak u ovom smeru.

Svaki ChatGPT upit navodno košta kompaniju oko četiri centa, a usluge ovog bota dostigle su 100 miliona mesečnih korisnika u prva dva meseca. To dalje znači milione upita dnevno, pokazuje Bernstein Research analiza. Ukoliko ChatGPT upiti dostignu desetinu onoga što Google dobija, u početku će mu biti potrebni GPU-ovi vredni 48,1 milijardu dolara, a ubuduće bi OpenAI trošio 16 milijardi dolara godišnje samo na čipove.

OpenAI izgleda razmatra izradu sopstvenih čipova

U ovom trenutku Nvidia je kompanija koja gospodari tržištem čipova namenjenih za AI aplikacije, a druge tehnološke kompanije koriste na hiljade njenih GPU proizvoda za različite usluge. Na primer, superkompjuter kompanije Microsoft, koji je koristio OpenAI da bi razvio svoju tehnologiju, koristi 10 hiljada Nvidia GPU-ova.

Upravo zbog toga su druge kompanije, veći igrači u tehnološkoj industriji, odlučili da počnu da razvijaju sopstvene čipove. Pomenuti Microsoft, koji je inače od svih kompanija, najviše uložio u OpenAI startap, radi na sopstvenom AI čipu još od 2019. godine. Taj proizvod nosi kodno ime Athena, a ChatGPT tvorac navodno testira njegovu tehnologiju.

Ipak, čak i ukoliko jedan od najpoznatijih startap biznisa, OpenAI odluči da nastavi sa svojim čip-planovima, mogle bi da prođu godine pre nego što kompanija postane nezavisna od komercijalnih provajdera kao što su Nvidia i AMD. Dakle, za upotrebu sopstvenih čipova za napajanje svojih proizvoda će, ovoj kompaniji, osim velike količine novca, biti potrebno i još vremena.

Benchmark.rs

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare